На вихідних Черкащину очікує вересневе літо

На вихідних Черкащину очікує вересневе літо

За прогнозом синоптиків,  у вихідні Черкащина продовжить насолоджуватися погодою, наповненою сонячним теплом та тишею. Обширний антициклон «KEVIN», який повільно переміщується вздовж середніх широт, виключає в нашому регіоні будь-які неприємні погодні сюрпризи. На фоні зростання атмосферного тиску погода буде безхмарною, зі слабким вітром та температурою вдень 21-26º. Вночі внаслідок остигання земної поверхні вона знизиться до 6-11º.  Про це повідомив на своїй сторінці в Фейсбук начальник Черкаського обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань.

 

На наступному робочому тижні змін у синоптичній ситуації не чекаємо. Вересень приєднався до літніх місяців, підтримуючи температурний фон на 4-6º вище за норму та оновлюючи рекорди максимальних температур. Із перших 10 днів місяця половина були з денним максимумом температури 30-34º. А дощами лише роздратував, їх випало лише 2-4 мм, крім Чигиринського району, де випало 9 мм.

 

Черкащина в цьому році переживає найскладнішу ситуацію за останні 30 років, як для формування врожаю пізніх сільгоспкультур в першу чергу кукурудзи. Надзвичайно несприятливо складаються й умови для формування вологозапасів ґрунту та сівби озимої пшениці. Кліматично обґрунтованими строками сівби є 15-25.09. Станом н10 вересня запаси продуктивної вологи в 0-20 см шарі грунту не перевищують 1-5 мм, подекуди  грунт сухий. Лише в окремих районах північного заходу області, зокрема Жашківському, де в кінці серпня пройшли продуктивні дощі кількістю 44 мм, запаси продуктивної вологи знаходяться на рівні достатніх значень і в 0-10 см шарі становлять 11 мм, в 0-20 см – 24 мм.

 

Якщо ж оптимальні строки настали, ґрунт добре підготовлений, але на глибині загортання насіння сухий, тоді сівбу слід відкласти до допустимих строків (25.09-10.10).

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x