Черкаська ОДА ініціювала створення премії для науковців

Черкаська ОДА ініціювала створення премії для науковців

Науковий потенціал Черкащини як основу сталого економічного розвитку регіону обговорили на засіданні Ради ректорів, директорів закладів вищої та фахової передвищої освіти за участі голови Черкаської ОДА Олександра Скічка та начальника Управління освіти і науки Валерія Данилевського. Очільник облдержадміністрації розповів, зокрема, про запровадження премії для науковців.

Основні напрямки діяльності й наукові досягнення закладів вищої освіти Черкащини презентували керівники вишів: ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор, ректорка Черкаської медичної академії Інна Губенко, перший проректор Уманського національного університету садівництва Іван Мостов’як та ректор ЧНУ імені Б. Хмельницького, голова Ради ректорів Олександр Черевко.

Під час обговорення проблем місцевої науково-освітньої галузі Олександр Скічко зауважив, що цьогоріч має відбутися повноцінна реформа вищої освіти. Голова ОДА також повідомив про запровадження Черкаською облдержадміністрацією найближчим часом премії для молодих науковців. За його словами, відповідне доручення вже дали Управлінню освіти й науки і цього року планують реалізувати задум.

– Наша освіта зараз тримається переважно на ентузіазмі викладачів і керівників. Так, на жаль, бракує повноцінної підтримки держави, але ми хочемо це змінити. У черкащан є основне – людський потенціал, і ми маємо консолідувати його й отримати результат. Фінансування не з’явиться нізвідки й одразу. Тому я пропоную рухатися швидше й робити те, що в наших силах: шукати меценатів, бізнес-інвестиції, впроваджувати інновації. Адже ті, хто не йде в ногу з часом, залишаються позаду, – зауважив Олександр Скічко.

У процесі обговорення проблем наукового розвитку очільник облдержадміністрації наголосив, що медичній академії спільно з Управлінням освіти й науки потрібно налагодити тісну співпрацю з медзакладами Черкас – Черкаським онкодиспансером, кардіоцентром та обласною лікарнею. За словами Інни Губенко, цей процес уже триває: Черкаська медакадемія три роки тому розпочала підготовку лікарів, відкрила кафедру на базі кардіологічного центру й 2021 року планує подальший розвиток медичного містечка.

Ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко зауважив на необхідності збереження історико-культурного заповідника «Трахтемирів»; незавершена робота й над заповідником «Батьківщина», а також Чигиринським та Трипільським. Керівник університету згадав також про розробку хіміків щодо переробки відходів «Черкаського хімволокна» для усунення екологічної проблеми міста. До просування цієї ідеї, на його думку, треба повернутися якнайшвидше.

Під час засідання Олександр Скічко вручив відзнаки Черкаської облдержадміністрації науковим та науково-педагогічним працівникам: проректорці з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Черкаської медакадемії Любові Білик, професорці кафедри менеджменту та економічної безпеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького Наталії Зачосовій, проректорці з гуманітарних питань, доцентці кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи УДПУ ім. П. Тичини Наталії Ревнюк, декану факультету гуманітарних технологій ЧДТУ Наталії Махині та доцентці кафедри економіки Уманського національного університету садівництва Людмилі Смолій.

Наприкінці засідання голова Ради ректорів і директорів Олександр Черевко та очільник Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко підписали Меморандуму про співпрацю.

Нагадаємо, учора на пресконференції голова Черкаської ОДА обговорив необхідність розвитку внутрішнього туризму на Черкащині.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x