Прощена неділя — час перепросити й пробачити самому

Прощена неділя — час перепросити й пробачити самому

Прощена неділя для православних християн — переддень Великого посту. Вона завершує тиждень масничних гулянь, що цього року тривають із 8 до 14 березня. 

Здавна у Прощену неділю забувають і відпускають образи. Цього дня час налагодити стосунки з тими, із ким посварилися, і попросити прощення у рідних, близьких, друзів, колег, якщо свідомо чи ненароком їх образили.

Навіть якщо не вважаєте себе винуватцем непорозуміння, зробіть цього дня крок назустріч.

За обрядом прощення, увечері на «постові заговіни» православні українці ходили до рідних і знайомих «прощатися» — просити прощення за «кривди» чи «гріхи», заподіяні протягом цілого року. Також існує звичай відвідувати могили померлих родичів, щоби і в них просити вибачення.

Діалог прощення зазвичай був таким:

— Прости мені!

— Бог простить!

— І вдруге прости!

— Бог простить!

— І втретє прости!

— Бог простить і я прощаю!

В останню неділю перед Постом, що цьогоріч розпочинається 15 березня, не треба сваритися й лиховсловити, а також тримати на когось образу. Цього дня слід відмовитися від шиття, прання, прибирання та іншої роботи в домі, а також фізичної праці. Натомість варто накрити стіл і зібратися у колі рідних і близьких людей, обідом поділитися з хатніми улюбленцями і птахами.

Цього дня заведено їсти вареники. За народною приказкою, у Прощену неділю «і бусурмени вареники їдять».

У церквах цієї неділі читають частину Нагірної проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім. Тож за потреби висповідайтеся.

Як зазначає протодиякон Свято-Михайлівського кафедрального собору Іоанн Поліщук, у давнину покаяння називали на перший погляд дивними словами — «примиритися з Богом».

— Так говорили не дарма, адже мир у душі, спокійна совість —це запорука не тільки спокійного життя, а й духовного росту, — пояснює Іоанн Поліщук.

За його словами, Великий піст — особлива пора, привід задуматися над своїми вчинками,  підбити підсумки, зупинитись, оглянутись.

— Христова Церква уже протягом трьох тижнів готує нас до цього, нагадуючи у недільні дні різні притчі, що підкреслюють головні аспекти грядущого посту. Й ось вони підводять нас до порогу, з якого ми увійдемо у час каяття, зміни свого розуму, своїх думок. Звичайно ж, для цього треба мати душевний мир, що аж ніяк не можливий із вантажем образ, який часто подовгу люди носять за плечима і який як баласт не дає стати прямо, рівно йдучи на зустріч Христу, — говорить протодиякон.

Тому, як зауважує отець Іоанн, визнання своїх провин перед людьми допоможе визнати свої гріхи перед Богом.

— Згадаймо Євангеліє, де Господь каже: що зробив ближнім, те зробив Йому. Апостол любові Іоанн Богослов навчає нас: «Якщо ти кажеш що любиш Бога, а брата свого ненавидиш то це є неправда», говорить Іоанн Поліщук.

Головне — аби прощення не залишилося ритуалом, а йшло від щирого серця.

 

Олена Каплій

 

Нагадаємо, учора в Черкасах святкували Масницю. Як це було — дивіться у фотозвіті.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x