Учителька із Тальнівщини створила кращий освітній ресурс

Учителька із Тальнівщини створила кращий освітній ресурс

Коли з пандемією школи перейшли на дистанційне навчання, для багатьох учителів це стало справжнім викликом. Аби навчати дітей, треба було у стислі терміни освоїти цифрові ресурси та дистанційні платформи, які до цього не використовувалися. Проте деякі вчителі не відчули труднощів навчання «на відстані», адже з новітніми технологіями вже давно на «ти». Сьогоднішня наша розповідь про одну з таких – вчительку музичного мистецтва Тальнівського НВК «ЗОШ №1-гімназія» Ольгу Михайлівну Мамієнко. Нещодавно вона здобула І місце в обласному конкурсі на кращий електронний освітній ресурс-2021, точніше два перші місця, бо на цьогорічний обласний конкурс подавала дві роботи – як вчитель і як керівник вокального гуртка Будинку дітей та юнацтва. Про це пишуть «Вісті Черкащини».

Поспілкуватися з переможницею вдалося у школі, у її кабінеті. Дітей, щоправда, не було, бо заклад перейшов на змішану форму навчання.

– У цьому конкурсі я беру участь не вперше, з 2014 року. Правда, у минулому році не була учасником, допомагала своїм колегам створювати електронні ресурси. А так, з 2015 року маю призові місця – переважно, перші. У цьому році я подавала роботу «Мистецтво відкриває світ» з предмету «Мистецтво» (8 клас) та «Музичні секрети знатиму – гарно співатиму» – дидактичний посібник для керівника вокального гуртка. Колеги мене запитують: «Два перші місця – напевне, було багато роботи?» Зізнаюсь, що було неважко, адже в мене всі матеріали були зібрані, я їх лише устаткувала, оформила електронним посібником і все, – розповідає Ольга Михайлівна. Згадує, як одного разу проходила курси в обласному інституті післядипломної освіти і поцікавилася кращими цифровими ресурсами колег. Здивуванню не було меж, коли показали її власну роботу.

Учителька має 22 роки педагогічного стажу, звання «Старший вчитель», є спеціалістом вищої категорії. Кілька років тому брала участь в конкурсі «Вчитель року» – дійшла до обласного етапу, зайняла третє місце. Вона людина творча, наполеглива, любить відкривати щось нове, експериментувати. Пригадує той час, коли у школах ще не було комп’ютерів (вона тоді працювала у Кобриновій Греблі), у школі був один комп’ютер і вчителів запрошували приходити вчитися. Ольга Михайлівна наполегливо осилювала нове. З того часу з комп’ютером не лише на «ти», а вважає його своїм асистентом та помічником. Вона освоїла всі необхідні для роботи прикладні програми, більше як 10 років має свій Ютуб-канал, з 20-ма тисячами підписників, та персональний сайт, на якому можна познайомитися з її роботами. В одній із соціальних мереж створила групу для розвитку творчості та пізнавальних здібностей дітей. Учні звикли до її уроків, на яких можна поспівати карооке, самому переробити й заспівати ту чи іншу пісню, відпочити під веселу руханку, пограти у «Відгадай мелодію» та «Що? Де? Коли?». Зі старшими учнями на уроках мистецтва Ольга Михайлівна також впроваджує новітні форми та методи навчання, намагається долучити дітей до мистецтва. Минулого року під час дистанційного навчання проводила флешмоб «Долучися до мистецтва». Учні наслідували картини і відтворювали образи, які зображені на них. Для семикласників це була підсумкова творча робота за рік. Вчителі теж були активними його учасниками. Зараз у кабінеті музики, поруч піаніно, на стіні – імпровізований нотний стан, на якому прищіпками прикріплені репродукції картин – авторські та відтворені учнями. «Дітям вони дуже подобаються. Я їх періодично змінюю, бо всі відразу не вміщаються», – додає Ольга Михайлівна, показуючи дитячі роботи.

Увесь свій творчий потенціал та любов до пісні жінка реалізовує не лише як вчитель, вона керівник вокального гуртка «Дзвіночки» у будинку дітей та юнацтва. Займається з дітками молодшого та середнього віку. Бажаючих навчатися в Ольги Михайлівни так багато, що навіть доводиться відмовляти. Її гуртківці щороку стають учасниками та переможцями міських, обласних та всеукраїнських конкурсів. А минулого року спробували себе й на міжнародному конкурсі, щоправда, онлайн.

Коли наша стаття була готова до друку, ми дізналися про те, що вихованка гуртка Валерія Сапіга зайняла перше місце у Міжнародному фестивалі-конкурсі учнівської та студентської молоді «Змагаймось за нове життя!», присвяченому Лесі Українці. З чим ми щиро вітаємо Валерію та її наставницю.

Без «дзвіночків» Ольги Мамієнко жоден культурний захід у місті не відбувається. Ними милуються і заслуховуються глядачі, видно руку наставника, – кажуть. Це для вчительки найкраща нагорода.

– Якщо є душа, покликання, бажання творити, тоді можна досягнути найвищих висот, – відповідає Ольга Михайлівна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x