Трійця 2021: коли та як святкувати Зелену неділю

Трійця 2021: коли та як святкувати Зелену неділю

Трійця є одним із головних свят у християнстві і його відзначають як у православних, так і в католицьких храмах. У цей день прославляють Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого.

У народі День Святої Трійці ще називають Зеленими святами, П’ятидесятницею, Зеленою Неділею або Зісланням Святого Духа.

Коли відбудеться святкування Трійці в 2021

Традиційно Трійцю відзначають на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Так, цьогоріч католики відзначали Зелені свята 23 травня, а в православних християн цей день випадає на 20 червня.

В Україні до православного свята Трійці приєднується додатковий вихідний — понеділок, 21 червня, що також є Днем Святого Духа.

Традиції

На Трійцю прийнято прикрашати храми і будинки гілками дерев, травою та квітами, що символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня традиційно відвідують святкову службу в церкві. Гілля та траву, які люди приносять з храму, висушують і зберігають протягом року. Згідно з повір’ям вони оберігатимуть оселю від негараздів і хвороб. Посту на Зелені свята немає, тому люди проводять святкування в колі близьких.

Раніше українці вважали, що на Трійцю Бог створив землю і засіяв її рослинами, тому люди збирали лікарські трави. Народ вірив, що саме в цей день зелень має особливу силу.

У слов’ян Трійця була останнім святом весняного календаря. Тиждень перед Трійцею називався Семицьким, а після — Русальним. Цей день пов’язували з розквітом природи, проводами весни і зустріччю літа, тож не обходилось без дівочих обрядів. Так, на Трійцю дівчата влаштовували гуляння, ворожили на судженого, завивали вінки з листя й квітів.

Також на Зелені свята поминають померлих, вважаючи, що їхні душі з’являються, аби навістити рідних.

Що не можна робити в цей день

У день Святої Трійці категорично не можна займатись домашніми клопотами. Тож напередодні свята господині влаштовують генеральне прибирання, печуть короваї і пироги, аби прийняти гостей в чистому й прибраному будинку.

Раніше в народі вважали, що після Трійці русалки виходять з води і ховаються до колодязів, тож священики приходили освятити криницю в кожному будинку. Сьогодні ж на Зелені свята люди намагаються не ходити в ліс і до водойм поодинці.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x