Студенти отримуватимуть більшу стипендію з наступного року

Із 1 січня 2022 року в Україні підвищать стипендії. На більші виплати можуть розраховувати учні закладів профтехосвіти, а також студенти закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Про це на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, пише «Громадське».

Так, в установах профтехосвіти стипендії обіцяють збільшити у 2,5 раза, а студентам вишів стипендії підвищать щонайменше у 1,5 раза, каже Шмигаль.

За словами прем’єра, таке збільшення виплат відбудеться уперше з листопада 2017 року.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зазначив, що стипендії зростуть з 1 січня 2022 року.

Також він зазначив, що збільшать і розміри стипендій президента України для переможців Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Нині студенти денної форми навчання вишів отримують 1300 гривень стипендії. Найкращі студенти – підвищену стипендію в розмірі 1600 гривень.

Студенти коледжів і технікумів денної форми навчання отримують 980 гривень виплати. Розмір підвищеної стипендії для них становить 1250 гривень. Студенти профтехучилищ щомісяця отримують 490 грн. Підвищеної стипендії для них немає.

Як пише «Громадське», раніше уряд вирішив змінити концепцію професійно-технічної освіти. Вона передбачає, що в майбутньому від 40% до 60% випускників будуть отримувати саме професійну освіту, а решта — вищу.

У МОН зазначали, що розвиток цього напряму є важливим, бо більшість українських школярів хочуть вступати до університетів, хоча це не завжди потрібно.

У 2021 році 62 закладам професійної освіти виділили гроші на облаштування нових або дооснащення раніше створених навчально-практичних центрів.

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x