Віктор Ляшко провів брифінг щодо трансплантації в Черкаському онкодиспансері

Віктор Ляшко провів брифінг щодо трансплантації в Черкаському онкодиспансері

Брифінг з нагоди проведення першої трансплантації стовбурових клітин дорослому пацієнту від неродинного донора в Черкаському онкодиспансері відбулася 16 вересня. Про це повідомляють журналісти “Нової Доби”.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що трансплантацію проводять у понад 40 закладах.

– «Закон про трансплантацію» змінив ситуацію в Україні. Завдяки ньому зараз маємо прогресивні результати. Опісля ухвалення закону розпочали пілотний проєкт, що вже триває більше двох років. У 2020 році фахівці провели більше трансплантацій, ніж за всі роки незалежності, а цьогоріч – більше, ніж минулого року, – зауважив Ляшко.

Він додав, що вчора Уряд проголосував за збільшення коштів у бюджеті для проведення трансплантацій в Україні.

– На 2022 рік виділили понад 750 млн грн, а ще додатково спрямують 280 млн грн на створення мережі лабораторій. На частину суми закуплять інноваційне обладнання, за допомогою якого фахівці робитимуть необхідні дослідження. Паралельно ми зберігаємо й програму трансплантацій за кордоном, – сказав міністр охорони здоров’я.

Як повідомив керівник Українського реєстру донорів кісткового мозку Роман Куць, Кабмін затвердив тариф 2,4 млн грн на проведення трансплантацій кісткового мозку від неродинного донора.

– МОЗ перераховує кошти закладам у межах пілотного проєкту. Першу дитячу трансплантацію провели в квітні минулоріч, а дорослу здійснили в Черкаському обласному онкологічному диспансері близько місяця тому. Кількість людей, які потребують трансплантації вимірюється в сотнях, – сказав Куць.

За його словами, аби стати донором необхідно зареєструватися на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку.

–  Ви отримуєте поштою тест на ВІЛ, робите три мазки внутрішньої сторони щоки, аби фахівці провели необхідні аналізи, і заповнюєте згоду. За кілька місяців вам надсилають повідомлення про зарахування в базу. Якщо дані збіглися з реципієнтом, то вам зателефонують і повідомлять про наступні дії, – пояснив Роман Куць.

Народна депутатка Оксана Дмитрієва зауважила, що фінансування відбувається в межах пілотного проєкту.

– Кошти на проведення органної трансплантації та пересадки кісткового мозку спрямовує держава. Наступного тижня Уряд вноситиме зміни в «Закон про трансплантацію», щоб покращити надання послуг. Ми робимо все можливе, щоб пацієнтам робили трансплантацію в Україні, а не за кордоном, – зазначила Дмитрієва та закликала українців стати донорами кісткового мозку та допомогти розвивати цей напрям, а також врятувати чиєсь життя.

Детальніше про першу трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту від неродинного донора дивіться в сюжеті 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x