Президент підписав указ про призов резервістів

Президент підписав указ про призов резервістів

Президент Володимир Зеленський підписав указ про призов резервістів через збільшення військової загрози з боку Росії. Про це він заявив під час відеозвернення 22 лютого.

Голова держави уточнив, що йдеться про оперативний резерв — до нього належать військовослужбовці, які звільнилися з військової служби.

– Мною підписано указ про призов резервістів в особливий період. Я наголошую, йдеться лише про громадян, зарахованих до оперативного резерву. Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці, – зауважив глава держави.

Президент зазначив, що потреби в оголошенні загальної мобілізації немає. Головнокомандувач Збройних Сил підписав указ про проведення додаткових навчальних зборів усіх військовослужбовців.

Генеральний штаб Збройних сил України опублікував розʼяснення з цього приводу. До призову підлягають резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери, так і рядовий, сержантський склад. Призов розпочнеться сьогодні, 23 лютого. Максимальний термін служби — один рік.

Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу в тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві. Тобто, якщо під час попередньої служби військовослужбовець був водієм-механіком, то його призиватимуть в ту ж частину, на цю ж військово-облікову спеціальність.

Генштаб наголосив, що за призваними резервістами зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

Відповідно до Наказу президента України, резервісти оперативного резерву мають самостійно з’явитись у свої військові частини або ТЦК та СП, за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки у свій ТЦК.

Якщо резервіст з тих чи інших причин, передбачених законом, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи. За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

– Резервісти оперативного резерву — це військовослужбовці, які звільняються зі строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, та набули певної військової облікової спеціальності, – йдеться в повідомленні.

Відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку дозволяє протягом доби призвати резервістів на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації. Право оголосити про такий призов має президент України – Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x