У Каневі вшанували учасників Другої світової та відзначили учасників АТО

У Каневі вшанували учасників Другої світової та відзначили учасників АТО

Пам\’ять поколінь вела канівців до Меморіалу Слави 8 й 9 травня – у дні, коли вся Україна відзначає День пам’яті та примирення і 72-у річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Так, у понеділок ввечері, 8 травня ц.р., жителі міста зібралися біля Меморіалу Слави, де запалили свічки і лампадки й хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто боровся з нацизмом, тих, чиє життя обірвалося в роки Другої світової війни, та помолилися за їхні душі. Допомогли їм у цьому священики Володимир Червонніков і отець Сергій Нікітін. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міськради.

У зверненні до вірян священнослужителі закликали до примирення та визнання власних помилок.
У Каневі вшанували учасників Другої світової та відзначили учасників АТО
– Ми повинні примиритися навіть самі з собою, тобто визнати власні помилки і те зло, яке ми чинили, – сказав отець Володимир. – По закінченню Другої світової війни в Німеччині відбулося 80 тисяч судових засідань проти нацизму. 80 тисяч разів зло було названо злом. Тому німці стали іншою нацією. На жаль, ми досі не можемо визнати, що й ми в складі радянської армії також чинили злочини. Бо війна – це зло, коли людина втрачає свою людяність.

– У цій війні проти нацизму відійшли у вічність близько 10 мільйонів українців. Поіменно ми їх не можемо згадати, але перед богом їхні імена відомі. Ніхто не забутий, ніщо не забуте. На жаль, і сьогодні, через десятиліття, на нашій землі знову продовжуються жахи війни, – зауважив отець Сергій та подякував усім, хто захищав нас тоді, і тим, хто захищає сьогодні.

Схиляємо голови перед ветеранами
Біля вічного вогню, на мітингу з нагоди перемоги над нацизмом у Європі жителі міста зібралися у вівторок, 9 травня ц.р. Урочистим маршем з відданням честі ветеранам Другої світової війни пройшли юноармійці шкіл міста. Потому десятки канівців – старих і малих – поклали квіти до Меморіалу Слави.

– У вогнище війни було втягнуто 67 держав, – виступали працівники відділу культури Оксана Кириченко і Інна Левіт. – Друга світова тривала довгі 6 років. У цій війні загинуло близько 60 мільйонів осіб. Не говорячи вже про поранених і тих, хто пропав безвісти.

Панахиду за загиблими відслужив протоієрей Успенського собору отець Георгій Почтовий.

Слово взяв Канівський міський голова Ігор Ренькас:
– Ми схиляємо голови перед славою живих учасників бойових дій. Сьогодні в Каневі їх залишилось лише 19. Серед них людина-легенда Іван Пилипович Галушка, доктор сільськогосподарських наук, кавалер багатьох бойових нагород; кавалери орденів Слави Ілля Маркович Заратуйченко, Олексій Григорович Садовий, Іван Панасович Єрьоменко, Любов Григорівна Скопіна – єдина жінка, учасниця оборони Ленінграда. Всім учасникам бойових дій, які проживають в Каневі вже за 90. Кожного з них напередодні Дня Перемоги відвідали і привітали, – сказав міський голова. – На початок травня ц.р. в Каневі проживають 218 учасників війни, які своєю працею наближали перемогу, відбудовували зруйновану країну. Серед ветеранів Другої світової війни є категорія «діти війни», які в ті непрості часи працювали нарівні з дорослими. Таких людей в Каневі налічується понад 1500 осіб. Вони також вже мають поважний вік. З кожним роком Друга світова війна віддаляється від нас, рвуться живі зв’язки з нею, але не рветься наша пам’ять.

Дякуємо захисникам сьогодення
Також на заході виступали учасник бойових дій Другої світової війни Леонід Тітов, голова міської організації ветеранів війни і праці Василь Тулін, голова громадської організації «Побратим-Схід» Юрій Паньковецький, Канівський військовий комісар, підполковник Віталій Орел.

Сьогодні Україна, на жаль, не має мирного неба над головою. На сході країни в ці дні йде війна. За словами військового комісара, більше 400 жителів Канева й Канівського району призвані під час мобілізації, понад 100 осіб пішли служити на військову службу за контрактом.

Користуючись нагодою, В. Орел вручив відзнаку начальника генерального штабу, головнокомандувача Збройних Сил України нагрудний знак учасника АТО захисникам сьогодення, – військовослужбовцям, учасникам бойових дій, які боронили Батьківщину.

На завершення заходу для присутніх заспівав народний аматорський хор ветеранів війни та праці (керівник Володимир Байкін). А надвечір на набережній Дніпра, біля фонтану, для канівців відбувся концерт духового оркестру Канівського коледжу культури і мистецтв.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x