Із Слов’янська до Черкас: технікум розташувався в приміщеннях ЧДТУ

Із Слов’янська до Черкас: технікум розташувався в приміщеннях ЧДТУ

Через воєнний стан Черкащина стала місцем, куди з’їжджається чимала кількість вимушених переселенців із небезпечних територій. Переїздять родини, підприємства й навіть навчальні заклади. Один із таких − Слов’янський енергобудівний технікум − навесні перебазувався до Черкас і розмістився в приміщеннях Черкаського державного технологічного університету, пише vikka.ua.

 

Виконувач обов’язків директора технікуму Віктор Турка розповів про деталі переїзду й освітній процес у новому місті. Каже, у Черкасах зустріли гостинно: надали приміщення для навчання й гуртожиток − для студентів, викладачів та їхніх сімей.

− Коли у Слов’янську стало небезпечно, нагальним питанням було зберегти життя співробітникам і студентам технікуму. Я тримався до останнього, але настав час, коли змушені були таки покинути домівки. Провели нараду 6 квітня, а наступного дня я вже зібрав необхідні документи з навчального закладу. Куди їхати − у планах не було, але спершу мали за ціль дістатися до Дніпра. Далі усе вирішив випадок: знайомі запропонували місце для ночівлі − і так я потрапив у Черкаську область. Зранку прокинувся, глянув в інтернеті, що з навчальних закладів є на Черкащині. Вдалося поспілкуватися з паном Григором і домовитися про співпрацю, − розповів Віктор Турка.

 

 

За словами ректора ЧДТУ Олега Григора, рішення прихистити технікум зі Слов’янська не було складним: у черкаському виші достатньо приміщень і належної навчальної бази. Каже, про все домовилися телефоном, іще навіть не зустрівшись.

Спеціальності СЕТ і ЧДТУ − споріднені, що значно полегшує умови співпраці і спрощує освітній процес. Це дає змогу й випускникам технікуму продовжити навчання й здобути рівень бакалавра в черкаському університеті. Гуртожиток надають.

− Спеціальності енергобудівного технікуму переплітаються з нашими, тому не потрібно було вигадувати щось нове. Лабораторна база у нас готова, тож викладачі мають усе для повноцінного здійснення освітнього процесу. Гуртожитків теж достатньо, до війни ми навіть здавали їх іншим навчальним закладам. Цього року розмістили переселенців: зараз їх проживає приблизно 250 осіб, з технікуму − приблизно 20 людей, плюс члени їхніх родин, − повідомив Олег Григор.

Як розповів ректор технологічного університету, найближчим часом планують схожу співпрацю ще з одним навчальним закладом, що перебазується до Черкас. Співробіників коледжів і студентів до ЧДТУ запрошують разом із їхніми сім’ями.

 

 

Зараз Слов’янський енергобудівний технікум саме попрощався з випускниками − усе відбулося дистанційно. Тепер триває вступна кампанія: навчальний заклад набирає нових студентів на базі 9 й 11 класів, зокрема тих, хто хоче опанувати фах електрика або будівельника.

В. о. директора технікуму розповідає, що географія вступників із переїздом розширилась. Якщо раніше абітурієнти прибували з Харківщини й Донеччини, то зараз − і з Черкас.

− Через війну наші співробітники розкидані по різних регіонах, але і в таких умовах усюди проводять профорієнтаційну роботу, тож сподіваємося, що з нового навчального року будуть і студенти з інших областей. Зараз наша робота йде за планом: працюємо, як і раніше. Поки що дистанційно, але з новими приміщеннями плануємо провадити змішану форму навчання. Найбільші труднощі – емоційні, адже хочеться повернутися додому, − поділився Віктор Турка.

За його словами, Черкаси і Слов’янськ дуже схожі: і природою, і забудовою, і ритмом життя. Каже, це додає сил пережити ті випробування, що випали на долю співробітників і студентів їхнього технікуму.

 

Ця публікація була підготовлена в межах проєкту «Громадськість за демократизацію», який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю «Нова Доба» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x