У Черкасах в 2016 році зареєстровано 165 випадків вірусних гепатитів

У Черкасах в 2016 році зареєстровано 165 випадків вірусних гепатитів

Всесвітній день боротьби з гепатитом відмічається 19 травня з метою підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань, більше охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.
Статистика свідчить, що в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також високим ризиком розвитку цирозу та раку печінки як наслідків гепатиту

В світі налічується близько 180 млн людей, інфікованих гепатитом С, з яких щонайменше 1,2 млн проживають в Україні. Україна належить до регіонів з середньою розповсюдженістю гепатиту В (2,2 % населення) та гепатиту С (від 3 % до 5 % від кількості населення), однак за темпами розповсюдження цих інфекцій випереджає країни Європи. У нашій країні люди найчастіше інфікуються через нестерильне медичне і косметологічне обладнання, пірсінг, татуаж, манікюр, педикюр, стоматологічні послуги, інші медичні втручання, пов’язані з ін’єкціями, переливанням крові, ін’єкційне вживання наркотиків тощо. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

У місті Черкаси в 2016 році зареєстровано 165 випадків вірусних гепатитів, з них гострих вірусних гепатитів В – 20, хронічних вірусних гепатитів В – 24, хронічних вірусних гепатитів С − 105.
Вірусний гепатит – це запалення печінки, яке викликано одним з головних п’яти вірусів: А, В, С, D і E. Ці віруси передаються різними шляхами: гепатит А – через забруднені харчові продукти і воду, гепатит В, С, Д, Е – через заражену кров і інші рідини організму,

Гострий гепатит В може протікати з обмеженими проявами симптомів або безсимптомно, може супроводжуватись жовтяницею (шкіри, очей), потемнінням сечі, нудотою, блюванням, болями в животі. Зазвичай людина одужує після перенесеної хвороби, але у невеликої частки людей інфекція переходить в хронічну форму.
Типовим для гепатиту С в начальному періоді хвороби є безсимптомне клінічне протікання, складність ранньої діагностики, високий ризик переходу в хронічну форму. Саме цей тип гепатиту і називають «ласкавим вбивцею».

Сьогодні відомий лише один спосіб захисту – вакцинація. Проте вакцину розроблено лише проти гепатиту В. Проти інших вірусів гепатиту стовідсоткових способів захисту не існує. Проте, дотримання заходів безпеки допоможе уникнути цього захворювання. Користуйтесь тільки індивідуальними предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, манікюрним приладдям. Обираючи салон краси, слідкуйте за тим, наскільки ретельно дезінфікують інструменти. Уникайте випадкових статевих зв’язків.
На жаль, велика кількість пацієнтів в Україні не в змозі отримати кваліфіковану консультацію та адекватне лікування в разі виявлення гепатиту В чи С через недостатню обізнаність самих пацієнтів щодо сучасних методів діагностики та лікування. Щоб уникнути тяжких ускладнень захворювання, неправильних інтерпретацій лабораторних показників та отримати адекватне лікування слід обов’язково звернутися до фахівців без зволікань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x