Комарі можуть бути переносниками збудників дирофіляріозу

Комарі можуть бути переносниками збудників дирофіляріозу

У Черкаській області у 2016 році зареєстровано 8 випадків дирофіляріозу, із них 1 – у м. Черкаси. Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР нагадує про небезпеку цієї хвороби та способи уберегтися від неї.

Ситуація з дирофіляріозу щороку ускладнюється, про що свідчать:
– зростання захворюваності людей в останні 10 років на 4,6 %;
– наявність епізоотії серед тварин, передусім собак – основних джерел інвазії;
– сприятливі клімато-екологічні умови для виплоду комарів – активних

Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове гельмінтозне захворювання людини, собак та кішок. Збудники – дирофілярії: це тонкі ниткоподібні глисти білого кольору, довжиною до 13,5 – 15 см, шириною до 1,2 мм. Належать до класу круглих черв’яків.

Основним джерелом є тварини сімейства псових, у яких дорослі паразити знаходяться у підшкірній сполучній тканині. Ураженість собак на дирофіляріоз на території України коливається від 1,4 до 45%.

Людина заражається тільки при укусі кровососних комах, в основному комарів. Безпосередньо від собак і кішок людина не заражається.
В абсолютній більшості відомих випадків дирофілярії знаходяться під шкірою чи слизовими оболонками. З моменту зараження (укусу комара) до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років.

Перші симптоми захворювання – безболісна пухлина, у місці локалізації якої відчувається сверблячка і печія, набряк, почервоніння, підвищення температури, головний біль, нездужання, погіршення зору. Характерним симптомом захворювання є міграція гельмінта, що виражається в пересуванні чи ущільненні пухлини під шкірою. Відстань, на яку переміщається гельмінт, складає від декількох до десятків сантиметрів, швидкість міграції до 30 см за дві доби.

Клінічні прояви захворювання визначаються локалізацією гельмінта. Найчастіше спостерігається ураження очей, голови, шиї, тулуба, рук, ніг (це підшкірний дирофіляріоз). Виявляється випадково під час рентгенологічного обстеження.

Усі хворі дирофіляріозом відмічають напади комарів та іншої мошкари під час перебування у лісі, на дачі, біля водоймищ.

Попередження захворювання людей на дирофіляріоз включає:
– своєчасне лікування тварин (собак, котів), як джерела хвороби (здійснюється ветеринарною службою);
– дезінсекційні заходи боротьби з переносником (здійснюється підприємствами усіх форм власності);
– лікування та диспансерний нагляд (до трьох місяців) за хворими людьми (здійснюється лікувально-профілактичними закладами).

Гостро постає питання про засоби профілактики дирофіляріозу як у тварин, так і в людей! У зв’язку з цим власники собак нерідко запитують, що для цього треба робити.

По-перше, необхідно захищати себе і свого собаку від комарів. Для таких цілей є велика кількість різного роду репелентів – препаратів, що відлякують комарів і мошкару, ефективно використання електрофумігаторів з інсектицидними пігулками або рідинами, інсектицидних спіралей, носіння одягу який максимально захищає від укусів комах, засітчення вікон та дверей.

По-друге, для собак і кішок, можна рекомендувати також різні види нашийників та інші засоби, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудників багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.

По-третє, власникам собак бажано знати хоча б загальні клінічні ознаки захворювання тварин на дирофіляріоз.

Профілактика зараження основного хазяїна паразита, тобто собак, є найважливішим напрямком профілактики дирофіляріозу у людей. Профілактика ґрунтується на лікуванні собак (здійснюється ветеринарною службою).

За повідомленням Центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України у 2016 р. дирофіляріоз виявлявся на 20 адміністративних територіях України, було зареєстровано 111 спорадичних випадків захворювань людей на дирофіляріоз. Рівень захворюваності становив 0,26 на 100 тисяч населення (2014 – 0,34, 2015 – 0,25) переносників збудників.

Завідувачка відділу медико-гігієнічної пропаганди та здорового способу життя КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР»
Ірина Туманова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x