На Черкащині діють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги

На Черкащині діють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги

Допомагати постраждалим від насильства пережити травму і протидіяти кривднику, а також за можливості усувати не лише наслідки, а й причини, що призводять до насилля. Такі завдання ставлять перед собою мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства, що відтепер діють на Черкащині за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, ГО «Інноваційні соціальні рішення» завдяки фінансовій підтримці уряду Канади. За викликом потерпілої людини психологи та спеціалісти можуть приїхати і допомогти розібратися з ситуацією і вирішити її позитивно. На відміну від поліції, працівники цієї служби діють не лише в тих випадках, коли порушено закон. Така діяльність є особливо важливою нині, на другий рік повномасштабного вторгнення, коли багато людей відчувають тривожність і потребують підтримки та психологічної допомоги.

Дев’ятирічний Артем (ім’я змінено) завжди ріс спокійним і чемним хлопчиком. Гарно навчався, товаришував з однолітками. І раптом дитину наче підмінили. Хлопчик став агресивним, замкнувся в собі. Потім почав накидатися з кулаками на дорослих і меншого трирічного братика. Бували випадки, коли навіть намагався його душити. На будь-яке звернення до себе реагував дуже емоційно і спроби зупинити лише посилювали рівень агресії. Увагу на це звернула бабуся Артема. Жінка почула про діяльність мобільних бригад соціально-психологічної допомоги і вирішила звернутися до спеціалістів. На її прохання працівники бригади під час виїзду у громаду, де вона проживає, зустрілися з нею. Потім зі згоди мами Артема психологи приїхали до хлопчика додому. Під час зустрічі спеціалісти виявили причини такої поведінки дитини. Вона, на жаль, не рідкісна для багатьох українців у ці часи. Протягом березня-травня 2022 року в родині трапилася низка травматичних подій. На війні загинув батько Артема, а після цього родина була змушена змінювати місце проживання, оскільки втратила житло через пожежу. Все це дуже сильно вдарило по психіці хлопчика. Він не зміг самостійно впоратися з емоціями та станами, складними для нього. Мама теж не могла йому допомогти, оскільки й сама була не в набагато кращому стані, ніж дитина. Психологи попрацювали і з мамою, і з дитиною.  Фахівець із соціальної роботи надала жінці контактні телефони та додаткові рекомендації щодо можливості отримання соціальної допомоги як родині у складних життєвих обставинах, зокрема, родині загиблого воїна. Також клієнтці рекомендовано звернутися до лікаря для отримання додаткової допомоги для себе та старшого сина для стабілізації нервової системи та емоційного стану. Позитивний результат з’явися вже через тиждень. При повторній зустрічі з працівниками мобільної бригади виявилися позитивні зміни в стосунках Артема і його рідних. В дитини покращився сон, почав нормалізовуватися емоційний стан. Хлопчик зміг подолати причини, які спонукали його бути агресором у родині і потроху змінює поведінку.

– Наші люди звикли говорити про насильство лише тоді, коли йдеться про побиття, сексуальне насильство або інші фізичні прояви агресії. Але бувають такі ситуації, коли фактично порушень законодавства немає, але родина страждає. У такому випадку варто звертатися до нас, –  розповідає координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Черкаського району Людмила Березовська. – Людину знецінюють, погрожують, ображають, обзивають. Це психологіче насильство, яке не менш небезпечне, ніж фізичне. З такими ситуаціями ми теж дуже часто працюємо.

Історій, подібних до трагедії родини, де виховується Артем, працівники мобільних бригад соціально-психологічної допомоги можуть навести безліч. Адже їм щодня доводиться зустрічатися з психологічними наслідками війни в родинах. І хоча перемоги в таких битвах не вносяться в щоденні зведення Генштабу, вони теж надзвичайно важливі.

Мобільна бригада – це спеціалізована служба підтримки людей, які мають справу з домашнім насильством або насильством за ознакою статі. Вона складається з трьох осіб. Соціальний працівник, психолог та водій. Бригади діють в тісній співпраці з партнерськими організаціями і службами. Мається на увазі служби у справах дітей, центри соціальних служб, центри надання соціальних послуг, поліцейські офіцери громад, дільничні інспектори, медичні заклади. Під час виїзду спеціалісти збирають всю необхідну інформацію про ситуацію, з якої стикаються, оцінюють рівень ризику для людини, яка звернулася, і для самої бригади. У будь-який момент можуть викликати на допомогу поліцію або лікаря.

 

Чим займається мобільна бригада соціально-психологічної допомоги:

* надає психологічну допомогу  постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі; внутрішньо переміщеним особам, які були вимушені залишити зони бойових дій;

* реагує  на повідомлення про випадки насильства, зокрема шляхом кризового й екстреного втручання;

* інформує постраждалих осіб про медичні, юридичні та інші послуги, які можна отримати для подолання наслідків насильства, а також про надавачів таких послуг, зокрема про загальні або спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб (притулки, кризові кімнати, денні центри та інші);

* роз’яснює постраждалим особам їхні права та можливості отримання допомоги (медичної, юридичної і т.д);

* скеровує постраждалих до інших загальних або спеціалізованих закладів (притулки, денні центри, кризові кімнати тощо);

* проводить  інформаційно-просвітницьку діяльність з мешканцями, працівниками організацій, установ;

* забезпечує індивідуальну  роботу психолога з особами, які цього потребують.

Наразі мобільні бригади діють в 19 громадах Черкаського району та в самих Черкасах. А ще на Уманщині та в Умані. Але не лише тут. Загалом служби охоплюють всю країну і мають свої відділи по всій території України.

Усі послуги мобільних психологів для людей, які їх потребують – безкоштовні.

За сумною статистикою країн, які переживали вторгнення окупаційних військ, негативні наслідки війни на психологічному рівні продовжують тривати без зменшення інтенсивності ще протягом як мінімум 15 років. Цей час потрібен людям, які пережили насилля та агресію на полі бою і на територіях, що піддавалися обстрілам, щоб бодай трохи почати «забувати» сумний досвід існування в умовах, коли вижити можна лише відповідаючи агресією на агресію, а інколи і діючи на упередження. Навіть після того, як люди, що постраждали від війни повертаються до мирного життя, вони продовжують діяти за тими психологічними законами, які забезпечували їм виживання і перемогу над противником. Психологи відзначають, що сьогодні в Україні не лишилося людей, яких не торкнулася війна. Саме тому робота психологів та соціальних працівників нині надзвичайно важлива і актуальна. Спеціалісти мобільних бригад закликають всіх, хто відчуває необхідність отримати допомогу, не соромитися і звертатися до них. Час, коли фраза «тобі треба піти до психолога» була жартом, залишився в довоєнному житті. Нині ми маємо прийняти таку реальність, в які зараз всім українцям потрібен психолог, питання лише в тому, для кого психологічна допомога може бути плановою, а для кого, як кажуть лікарі – ургентною, тобто такою, що пов’язана з ризиком для життя і потребує невідкладних лікувальних заходів. Якщо відчуваєте, що належите до другої категорії, не терпіть, звертайтесь!

 

Звернутися до спеціалістів мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на Черкащині можна за телефонами:

м. Черкаси: (050) 527 44 36

Черкаський р-н: (096) 036 86 41

м. Умань: (096) 145 95 21

Уманський р-н: (099)  125 47 23

 

Подібні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x