Як система безоплатної правової допомоги допомогла відстояти право студентом отримувати аліменти до досягнення 23-річного віку на період навчання

Як система безоплатної правової допомоги допомогла відстояти право студентом отримувати аліменти до досягнення 23-річного віку на період навчання

До юристів Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась пані Людмила, яка разом із 20-річним сином Дмитром перемістились  до Черкаської області у зв’язку з війною. Живуть вони дуже скромно, бо єдиними джерелами доходу є невелика пенсія жінки та допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Син пані Людмили Дмитро навчається дистанційно на 2 курсі факультету фізичної культури ВНЗ на контрактній основі. Наразі коштів в родині не вистачає, щоб продовжувати оплачувати здобуття вищої освіти, а це є дуже важливим для хлопця, адже він мріє стати професійним спортсменом.

При цьому батько хлопця є пенсіонером Міністерства внутрішніх справ України і отримує значний розмір пенсії, набагато більший за пенсію пані Людмили і ще додатково допомогу внутрішньо переміщеним особам, але жодної матеріальної допомоги синові не надає.

Тому пані Людмила, будучи суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, звернулась до системи безоплатної правової допомоги, щоб їй допомогли звернутись до суду із позовною заявою про стягнення з батька Дмитра аліментів на утримання повнолітньої дитини.

За рішенням Центру, надавати вторинну правову допомогу було уповноважено Оксану Кривошею. Після узгодження правової позиції, вона підготувала позовну заяву про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання у розмірі 1/4 від усіх доходів батька дитини та додала копії необхідних документів, довідок та квитанцій.

Відповідно до п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006р. №3 “Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів” обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов’язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв’язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Юристка центру зазначила в позовній заяві, що відповідач нікому аліментів не сплачує, докази про інші витрати в ході судового розгляду не надав, тож, відповідно, має змогу надавати грошову допомогу на утримання спільного з пані Людмилою сина на той час, поки він не завершить навчання.

Судом, вивчивши надані документи та врахувавши усі обставини, матеріальне становище заявниці і фінансові можливості відповідача вирішено задовольнити позов в повному обсязі. Відтак, завдяки допомозі системи безоплатної правової допомоги, матеріальне становище пані Людмили та її сина покращиться і він отримає можливість продовжити навчання.

Повний текст рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/109800481

 

Як отримати безоплатну правову допомогу:

– Отримати усну консультацію з вашого питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103 дзвінки безкоштовні, юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00.

– Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).

– Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x