На Черкащині зростає кількість випадків сезонних застуд

На Черкащині зростає кількість випадків сезонних застуд

Перед кабінетом прийому лікаря в одному із центрів первинної медико-санітарної допомоги Черкас черга пацієнтів. Нежить, біль у горлі, ломота в тілі та слабкість – те, на що скаржиться кожен із них. Нині в області розпочався епідсезон захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, повідомляє Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб. Із другого жовтня в установі фахівці проводять щотижневий моніторинг захворюваності на різноманітні інфекції.

Дослідження відбуваються у вірусологічній лабораторії – єдиній в області, де досліджують на ковід та грип відібрані у пацієнтів зразки. Відомо, що за 10 місяців 2023 року на гострі респіраторні вірусні інфекції та ковід захворіло понад 150 тисяч людей області. Лише з початку жовтня цього року зареєстровано понад двадцять тисяч випадків захворювань. Зі слів заступниці гендиректора обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольги Мізінової, це на 5 відсотків більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Епідпоріг по області перевищений на два відсотки, розповідають у центрі контролю та профілактики хвороб. А з кінця вересня побільшало випадків на COVID-19.

«Якщо впродовж липня та вересня щотижня в середньому реєструвалося 47 випадків захворювань на COVID-19, то починаючи з 25 вересня щотижня реєструється понад 330 випадків, тобто зростання більш як у 7 разів», − розповіла Ольга Мізінова.

Із початку року в області зареєстровано понад одинадцять тисяч випадків підтвердженої коронавірусної хвороби. 1706 серед хворих – діти.

Як розповідають фахівці Центру контролю та профілактики хвороб, ефективним захистом від інфекційних хвороб є імунізація населення. Від початку кампанії з вакцинації проти COVID-19 в Черкаській області станом на 15 вересня цього року щеплено менше половини населення двома дозами та менше десяти відсотків двома дозами та бустерною дозами:

Кількість щеплень 1 доза 2 доза Перший бустер Другий бустер Додаткова
1 167 343 530 755 505 139 112 978 13848 1 503

 

Як повідомляють фахівці центру, за весь період вакцинальної кампанії найбільше імунізовано осіб віком від 20 до 39 років, найменше дітей 5−11 років. Аби якомога більше жителів області мали можливість без проблем вакцинуватися, в області функціонують 88 пунктів щеплення, 7 із 14 центрів вакцинації та одна мобільна бригада.

 

На сьогодні в області наявні три вакцини:

Комірнаті/тріс;

Комірнаті дитяча;

Янссен.

 

Від грипу вакцини теж наявні в аптеках. Серед них:

Джі-сі-Флю – корейського виробництва;

Ваксігрип – французького виробництва.

 

Аби вберегтися від застуд сімейний лікар Ігор Валерійович радить підвищувати загальний імунітет організму та вести здоровий спосіб життя. Зокрема, має бути дозоване фізичне навантаження:

«Організм має бути тренованим. Людина має вести здоровий спосіб життя, якомога частіше ходити на прогулянки», − говорить лікар.

Оскільки грип та гострі респіраторні вірусні інфекції передаються повітряно-крапельним шляхом, варто уникати людей із ознаками застуди, користуватися засобами індивідуального захисту: масками та антисептиками, а також провітрювати приміщення. Утім, одним із ефективних методів профілактики таких хвороб лікар вважає вакцинацію.

 

Слава Ярова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x