В Україні змінився закон, який регулює вживання російської мови в ЗМІ

В Україні змінився закон, який регулює вживання російської мови в ЗМІ

З 1 січня 2024 року збільшено обсяг програм державною мовою на телебаченні та радіо. Відтепер мінімальна частка програм для загальнонаціональних та регіональних каналів, радіо збільшується з 75 до 90 відсотків, а для телеканалів місцевої категорії – з 60 відсотків до 80.

1 січня 2024 року набрали чинності деякі положення статті 40 (мова у сфері аудіовізуальних медіа) Закону України «Про медіа».

Тижневий обсяг програм новин державною мовою телемовника або радіомовника, який є ліцензіатом або реєстрантом, має становити не менше ніж 90 відсотків загальної тривалості всіх програм новин, поширених таким мовником у кожному проміжку часу між 7 годиною та 18 годиною і між 18 годиною та 22 годиною.

Тобто з 1 січня 2024 року мінімальна частка програм для загальнонаціональних та регіональних каналів, радіо збільшується з 75 до 90 відсотків, а для телеканалів місцевої категорії – з 60 відсотків до 80.

Водночас Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, який готував Закон «Про медіа», підкреслює, що більшість українських мовників дотримувались мовних квот ще до початку дії зазначених норм. Що засвідчують мовні моніторинги.

 

Про це повідомили в прес-службі Черкаської обласної ради

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba        

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x