Чим забруднене повітря в Черкасах

Чим забруднене повітря в Черкасах

Фахівці лабораторії Черкаського обласного центру з гідрометеорології продовжують спостерігати за вмістом в атмосферному повітрі сторонніх хімічних сполук, а саме: пилових домішок, діоксиду сірки, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, аміаку, оксиду азоту, сірководню, сульфатів, формальдегіду та важких металів.

Результати досліджень із 18 по 23 березня 2024 року показали, що атмосфера в місті перенасичена формальдегідом та аміаком. В окремі дні – завислими в повітрі речовинами (пилом) та діоксидом азоту.

Гранично допустиму концентрацію за середньодобовим вмістом (ГДК с.д.) перевищили:

АМІАК – у 1,1–1,4 раза (19−23 березня). Найвищі концентрації спостерігались у центрі міста.

ФОРМАЛЬДЕГІД – у 1,6–3,2 раза (18−23 березня) по вулиці Гетьмана Сагайдачного.

ДІОКСИД АЗОТУ – у 1,1–1,3 раза (20−23 березня). Найвищі концентрації спостерігались у Південно-Західному мікрорайоні.

ПИЛОВІ ДОМІШКИ – у 1,3–1,7 раза (23 березня). Найвищі концентрації спостерігались у Дніпровському та в Південно-Західному мікрорайонах.

ОКСИД ВУГЛЕЦЮ – у 1,3 раза (21 березня) лише в Південно-Західному мікрорайоні.

У звітному періоді зафіксовано збільшення концентрацій формальдегіду в Дніпровському мікрорайоні. У Південно-Західному мікрорайоні дещо підвищились концентрації аміаку та оксиду вуглецю. Рівень забруднення атмосферного повітря в центрі міста не зазнав суттєвих змін. Погодні умови 18 та 20 березня зумовили відсутність у повітрі пилових домішок. Решта контрольованих хімічних сполук залишилась без суттєвих змін.

За прогнозом, погодні умови поточного тижня сприятимуть очищенню атмосферного повітря від пилових домішок. Проте присутність у повітрі оксидів азоту підвищуватиме кислотність атмосферної води, що випадатиме на земну поверхню. А щодо температурного фону, то температура вночі коливатиметься в межах 0−8º, вдень – 6−18º. До 28 березня переважатиме вітер із північною складовою, що забезпечить переміщення викидів основної промислової зони за межі міста.

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x