Програма розвитку агросфери діятиме на Черкащині до 2028 року

Програма розвитку агросфери діятиме на Черкащині до 2028 року

Комплексна підтримка. На Черкащині ухвалили програму розвитку агросфери. Діятиме вона до 2028 року. Основні положення документу представив на брифінгу директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

Програма покликана підтримувати розвиток мікро- та малого агробізнесу області, нарощування сільськогосподарського виробництва, збільшення доданої вартості в аграрному секторі. Такий комплексний формат програми підтримки аграріїв вперше розроблений обласною державною адміністрацією, наголосив посадовець.

– Програма складається із семи напрямів підтримки, – розповів Роман Косенко. – Вони стосуються вирощування стратегічних культур  гречки та жита, підтримки галузі овочівництва у фермерських господарствах, стимулювання до створення та розвитку фермерських господарств, підтримки молочного та молочно-м’ясного скотарства, розвитку плодово-ягідної галузі та тепличного господарства. Також важливими напрямами програми є підтримка інвестиційної  діяльності та збільшення фінансової підтримки агропромислового комплексу. Зокрема, на місцевому рівні.

Надалі програму розширюватимуть, відповідно до потреб аграріїв. Її виконання планується здійснювати коштом обласного бюджету, бюджетів територіальних громад та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Детальніше про напрями підтримки:

напрям 1. Вирощування стратегічних культур:  гречки та жита.

Коло учасників: фермерські господарства, сімейні фермерські господарства.

Фінансова підтримка буде надаватись отримувачу на безповоротній основі  за вирощування гречки в розмірі 3 тис. грн на один гектар, але не більше ніж 50 гектарів.

Також фінансова підтримка за вирощування жита в розмірі 9 тис. грн на один гектар, але не більше ніж 100 гектарів.

Очікувані результати: збільшення посівних площ до 2,4 тис. га, стабілізації та підвищення показника валового збору 3,9−4 тис. тонн цих культур фермерськими господарствами області.

напрям 2. Підтримка галузі овочівництва у фермерських господарствах.

Коло учасників: фермерські господарства, сімейні фермерські господарства.

Фінансова підтримка фермерських господарств і сімейних фермерських господарств на безповоротній основі за вирощування: цибуля ріпчаста, капуста білоголова, буряк столовий, морква столова (овочі «борщового набору» ). У розмірі 15 тис. грн на 1 га.

Очікувані результати: збільшення посівних площ  овочевих культур до 110 га та валового збору до 2,5 тис. тонн цих культур у фермерських господарствах та сімейних фермерських господарствах.

напрям 3. Стимулювання до створення та розвитку фермерських господарств.

Коло учасників: фермерські господарства.

Передбачає поліпшення матеріально-технічної бази фермерських господарств, які мають в обробітку до 100 га сільськогосподарських угідь, у вигляді фінансової підтримки 5 тис. грн на один гектар сільськогосподарських угідь.

напрям 4. Підтримка молочного та молочно-м’ясного скотарства.

Коло учасників: особисті селянські господарства.

Фінансова підтримка особистих селянських господарств за утримання поголів’я корів (за умови утримання не менше як трьох) у розмірі 5 тис. грн на одну корову, але не більше 50 тис. грн для одного отримувача.

Часткове відшкодування витрат на закупівлю установки індивідуального доїння вітчизняного виробництва.

Очікувані результати: стабілізація чисельності та збільшення поголів’я ВРХ до 17 тис. голів, обсяг виробленого молока до 120,6 тис. тонн, збільшення кількості створених сімейних фермерських господарств до 20 од.

напрям 5. Розвиток плодово-ягідної галузі та тепличного господарства.

Коло учасників: суб’єкти господарювання всіх форм власності.

Часткове відшкодування вартості проектно-кошторисної документації на створення та зрошення багаторічних насаджень, будівництво теплиць у розмірі 50 % вартості затвердженої проектно-кошторисної документації, але не більше ніж  150 тис. грн одному суб’єкту господарювання впродовж бюджетного року.

Очікувані результати:

Розширення площ плодово-ягідних насаджень у суб’єктів господарювання до 1,1 тис. га.

напрям 6. Підтримка інвестиційної  діяльності та поширення успішного досвіду аграрних підприємств.

напрям 7. Збільшення фінансової підтримки на розвиток агропромислового комплексу шляхом ухвалення місцевих програм.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x