Основи козацької педагогіки − до сучасної школи

Основи козацької педагогіки − до сучасної школи

Юні козачата навчаються у Черкаській школі №6. Перший козацький клас тут відкрили ще в 2014 році. Зараз такі класи є в кожній ланці й у школі прагнуть до їхнього збільшення. Основна мета створення козацьких класів – це національно-патріотичне виховання дітей, адже учні, за словами педагогів, повинні рівнятися на когось та мати гарний приклад для наслідування. За зразок тут обрали саме козаків. Крім того, козацьку педагогіку вчителі хочуть впроваджувати не лише у виховних заходах, а й на уроках.

− Нині козаки й берегині, які перші почали навчатися в козацьких класах, уже випускники, − розповідає директор школи Іван Шарапа. − Ми обрали саме ідеї козацької педагогіки, в основу якої покладено й родинне, національно-патріотичне, моральне, фізичне виховання. У квітні Міністерство освіти і науки України видало наказ про створення експериментального майданчика саме на базі нашої школи. Нині ми працюємо над тим, щоб використовувати ідеї козацької педагогіки і в виховному процесі, і в навчанні. Експеримент розрахований на п’ять років, тож маємо час для розробки індивідуальної програми та нового робочого плану. Та ці зміни відбудуться уже з наступного навчального року. Нині наші педагоги розробляють додаткові матеріали з цього напрямку, які можна буде використовувати на уроках. Надзвичайно цікаві пропозиції внесли вчителі щодо створення факультативів і курсів за вибором саме з козацької педагогіки.

− Робочий тиждень у нас розпочинається з традиційної лінійки, де ми обговорюємо плани та ставимо завдання на новий робочий тиждень. А вже на п’ятничній лінійці підбиваємо підсумки. Таким чином це дисциплінує учнів, − говорить директор. − Також плануємо зробити школу повного робочого дня. Навчальний процес у нас триває до 15.00, а далі − гуртки до 19.00. До речі, у нас їх дуже багато. Крім шкільних, працюють гуртки від спортивних шкіл міста, міського Центру туризму, Станції юних техніків, Клубу юних моряків.
На сьогодні в школі 7 класів є козацькими. Це 1−3, 8−9 та 10−11 класи. Відповідно до устрою, школа − це козацька республіка, а кожен із класів − рій, який має власну назву, хоругву та клич. Також учні мають свою шкільну форму, яка відрізняється від одягу інших школярів.

Основи козацької педагогіки − до сучасної школи

Катерина Нихоца три роки навчається у козацькому класі, розповідає, що її цікавить тема історії та козацтва.
− Зараз багато часу приділяю саме навчанню, адже треба підготуватися до ЗНО, а раніше часто брала участь у різноманітних заходах. Найбільше запам’яталися «Козацький фарватер», «Сокіл»(«Джура»), часто відвідуємо Дахнівську Січ, − розказує дівчина.
Катерина зізнається, що майбутнє теж би хотіла пов’язати із військовою справою. Дівчина мріє стати медиком і в майбутньому лікувати наших захисників.

Прикладом справжнього чоловіка вважає козаків 11-класник Анатолій Комзюк. За його словами навчання в козацькому класі не може не подобатися.
− Крім того, що в школі ми поглиблено вивчаємо українську мову, літературу та історію, досить часто відвідуємо різноманітні заходи, де пізнаємо традиції і культуру козаків, вивчаємо ази військової справи, − розповідає Анатолій.
Мріє хлопець про те, щоб постійно розвиватися гармонійно й фізично, і духовно, рівняючись на козаків-характерників.
− Наймолодші наші козачата разом із учителями часто організовують цікаві заходи для малюків із садочків. До нас приходять на екскурсію вихованці ДНЗ. Ми влаштовуємо їм справжні козацькі змагання, − зазначає Іван Дмитрович.

Основи козацької педагогіки − до сучасної школи

Якщо старші учні беруть участь уже в загальноміських та обласних конкурсах і заходах, то наймолодші школярі діляться своїми знаннями про козаків із вихованцями садочків. До школи часто приходять на екскурсію малюки із ДНЗ, отож, крім прогулянки школою, для них козачата влаштовують козацькі змагання і розповідають про цих славних воїнів.
− Ми влаштовували змагання для діток із садочка, де були справжні козацькі конкурси: канат перетягували, у чоботах наввипередки бігали, продукти для куліша збирали. Це було дуже весело й цікаво, − розповідає третьокласниця Юлія Третякова.
Богдан Герольд теж навчається у третьому класі, мріє стати військовим, а саме танкістом. Батько у хлопця розвідник, тож є з кого брати приклад. Любить школяр читати, і не дивно, що улюбленою книжкою є «Гетьмани України».
− Мені подобається навчатися в козацькому класі. На кожному уроці ми слухаємо розповіді про козаків, тому знаємо багато про їхній одяг, зброю, де вони жили, з ким боролися. Крім того, що нам учителі розповідають, ми ще й самі любимо читати казки про них, − ділиться школяр.
Свято Покрови цього року в школі відзначатимуть відкриттям відновленої Козацької світлиці. Це музеї, де представлена вся історія козацтва: прапори, одяг, зброя. Також старшокласники-козачата братимуть участь у квесті, а 8-класників цього року посвячуватимуть у козаки в Оршанці.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x