У Черкасах зріс рівень забруднення повітря

У Черкасах зріс рівень забруднення повітря

Одним із критеріїв оцінки рівня забруднення повітря в цілому за місяць є індекс забруднення атмосфери (ІЗА). Відповідно до показників ІЗА, рівень забруднення атмосфери над м. Черкаси є високим (ІЗА за травень = 7,34. ІЗА за квітень = 10,46). У січні та лютому 2024 року якість нижніх шарів атмосферного повітря була кращою, рівень забруднення був низький. Результати спостережень за квітень та травень зафіксували збільшення середньомісячних концентрацій по аміаку, формальдегіду, пилу та оксидів азоту.

Фахівці лабораторії центру продовжують щоденно відбирати та досліджувати проби атмосферного повітря в центрі міста, по вулиці Олени Теліги та вулиці Гетьмана Сагайдачного у Дніпровському мікрорайоні. За період спостережень із 3 по 8 червня було досліджено 395 проб повітря. Встановлено, що діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю та пилові домішки в окремі дні перевищують свою гранично допустиму концентрацію по середнім за добу значенням (ГДК с.д.) від 1,1 до 1,8 раза. Концентрації формальдегіду в Дніпровському мікрорайоні перевищували ГДК с.д. у 3,0−5,1 раза впродовж всього тижневого періоду. Концентрації аміаку в Південно-Західному мікрорайоні перевищували ГДК с.д. у 1,1−2,2 раза – із 3 по 6 та 8 червня.

Порівняно з попереднім тижнем у цілому по місту дещо зменшились концентрації завислих в повітрі речовин.

У Південно-Західному мікрорайоні зросли концентрації оксиду азоту. У ранкові години 7 червня концентрації оксиду вуглецю перевищували допустиму норму в 1,6 раза. Також цей район міста продовжує бути забруднений аміаком.

У Дніпровському мікрорайоні знову зросли концентрації формальдегіду.

У центрі міста рівень забруднення атмосферного повітря суттєво не змінився. В окремі дні спостерігаються перевищення пилових домішок, діоксиду азоту та аміаку до 1,6 ГДК с.д.

 

За інформацією Черкаського гідрометцентру

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x