У Черкасах для дітей провели творчий майстер-клас (ФОТО)

У Черкасах для дітей провели творчий майстер-клас (ФОТО)

Творчий майстер-клас із декоративного розпису для дітей відбувся в Галереї народного мистецтва, що в Черкасах, 18 червня. Захід проведено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та національної спільнодії «Мистецтво, що об’єднує».

У межах спільнодії в галереї триває виставка майстрів обласного осередку «Птахи у народному мистецтві», на якій представлено роботи 20 майстрів і майстринь Черкащини. До інтерактивної презентації творчих виробів долучилися діти-школярі, які зараз перебувають у таборі. Вони з допомогою майстринь створювали власний образ птаха фарбами та пензликами.

Як зауважила регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Вікторія Шепіль, виставкою відкривають унікальність Черкащини, її культурного надбання.

«Що, як не культура та наші традиції допомагають нам вистояти в нелегкий час і підтримати себе? Такі майстер-класи є підтримкою ментального та психологічного стану дітей. І сьогодні важливо розуміти: наша історична цінність у тому, що ми невід’ємні в поколіннях, діти дотичні до нашої культури, вони плекають її. Таким чином породжують свою стійкість і національну ідею».

Юні митці створювали свої художні витвори під музичний супровід у виконанні заслуженого діяча мистецтва Романа Годевича, який порадував присутніх грою на скрипці.

На захід завітали й представники влади міста. Перша заступниця очільника Черкаської ОВА Наталія Кравченко вручила Роману Годевичу подяку за творчий внесок у розвиток української культури та наголосила на тому, що потрібно творити мистецтво, дбати про духовність і культуру.

Усього в галереї представлено понад пів сотні робіт. Член Національної спілки майстрів України Наталія Крамна-Таран зазначає, що виставкою майстри хотіли показати, як у народному мистецтві зустрічається багато птахів і додає:

«Якщо ми не хочемо втратити свою автентичність, то дуже важливо навчати дітей, тому що майже 70 років Радянський союз стирав кордони національної ідентичності».

Вихованець дитячого табору й учасник майстер-класу Богдан Вітер розповідає, що дуже любить птахів, а тому вирішив намалювати одного зі своїх улюблених.

«Цей захід показує, наскільки творчість впливає на ментальне здоров’я дітей. Саме в творчому процесі людина може зреалізовувати себе, внутрішній творчий потенціал, навіть якщо вона не професійний художник», − розповідає психологиня та арт-терапевт Наталій Гурець.

Окрім цього, у Галереї народного мистецтва проходить також ярмарок-виставка виробів митця-ветерана, який зраз проходить реабілітацію. Виставка «Птахи у народному мистецтві» діятиме впродовж місяця.

 

Ольга Ярмолич

 

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x