Під час масового спортивного фестивалю зібрали понад 40 тисяч гривень для військових

Під час масового спортивного фестивалю зібрали понад 40 тисяч гривень для військових

На стадіоні «Колос» у Катеринополі днями відбувся давно очікуваний фестиваль спорту. Фактично він став відновленням започаткованої ще 2021 року традиції. Тоді за ініціативи катеринопільчан та за її підтримки директором ТОВ «НВФ “Урожай”» ПрАТ МХП Олександром Воскобойніком було дано старт розвитку та поширенню культури оздоровчої скандинавської ходьби в територіальних громадах Черкащини. Саме тоді було вперше встановлено та зафіксовано рекорд України (із занесенням до Книги рекордів) з одночасної ходьби найбільшої кількості учасників. Цьогоріч у марафоні взяли участь професіонали та початківці, зокрема, ветерани, військові. Загалом понад 300 учасників із різних куточків Черкаської області. Така ж сама кількість учасників доєдналась до наших скандинавів в онлайн режимі. Це однодумці з Польщі, Ізраїлю, Казахстану, Італії та ще кількох країн світу. Захід мав на меті не лише популяризувати чудовий вид спорту, який нині справедливо позиціонується, як адаптивний. За головну мету учасники заходу мали зібрати кошти на придбання багі для 93-ої бригади «Холодний Яр». Загалом удалося зібрати понад 40 тисяч гривень «живими коштами» плюс донати, що надійшли онлайн.

Під час відкриття спортивного фестивалю директор ТОВ «НВФ “Урожай”» ПрАТ МХП Олександр Воскобойнік та його заступник, голова ГО «Патріоти рідного краю» Юрій Романча передали два дрони за запитами українських захисників. Ще одна вкрай потрібна «пташка» буде передана до 5-ого прикордонного загону, де нині служить катеринопільчанин Євгеній Коровицький.

До речі, учасники та гості фестивалю мали можливість допомогти ЗСУ, узявши участь у благодійній лотереї з безліччю корисних призів. Ті, хто задонатив понад 500 гривень, отримали шанс дістатись додому на електроскутері. І цю можливість не проґавила канівчанка Тетяна Хаврошина. Вона вперше побувала на такому спортфесті, уперше взяла участь у подібній благодійній лотереї та вперше виграла головний приз. Тому зрозуміло емоції у неї зашкалювали. А коли трішки вляглись, жінка розповіла журналістам, що в минулому працювала в компанії МХП і є дуже щасливою отримати свій цінний приз із рук її директора.

Під час «Спортфесту» любителі скандинавської ходьби подолали посильну для кожного дистанцію, поспілкувались між собою, обмінялись спортивним досвідом та взяли участь у майстер-класі від голови Федерації скандинавської ходьби України Ігоря Єфіменка.

Під час заходу було презентовано низку адаптивних видів спорту, до яких МХП нині активно долучає ветеранів російсько-української війни. Також на різних локаціях відбулися захопливі змагання з дартсу, мініфутболу, волейболу та піднімання гирь.

На окремому майданчику наші військові демонстрували малечі принципи роботи дронів та іншого військового обладнання.

Також у межах програми підтримки ветеранів «МХП Поруч», яку компанія МХП реалізує вже другий рік поспіль для працівників підприємств та жителів громад, вони отримали консультацію юриста-волонтера ГО «Патріоти рідного краю», а також соціально-психологічну консультацію команди Червоного Хреста.

Для дітей також влаштували територію інтелектуальних ігор, у їхньому розпорядженні були батути та надувні гірки. Дорослі мали можливість поярмаркувати та придбати вироби народних майстрів. А ще послухати чудові виступи народних аматорських колективів Катеринопільщини.

Глядачі довго не відпускали зі сцени гостей фестивалю − зірковий фолк-рок гурт «Крутий Заміс» і його натхненника Юрія Романчу. Оплесками глядачі зустріли військовий оркестр навчального центру прикордонників в Оршанці.

− Кілька минулих років ми не могли провести «Спортфест» зі зрозумілих причин. Але ми бачимо, що життя не зупиняється і люди продовжують займатись спортом у наших громадах. Зокрема, скандинавською ходьбою, яка не просто прижилася, а полюбилася, − зазначив Олександр Анатолійович. − До того ж, до нас звернулись катеринопільчани з проханням не полишати започаткованої традиції щодо проведення спортивного фестивалю. Ми дослухались до прохань дуже ініціативних жінок із місцевого жіночого клубу «Горлиця» і вирішили – оновленому «Спортфесту» бути! Здавалося б, не на часі. Але скандинавська ходьба, між іншим, є чудовим адаптивним видом спорту. А ми хочемо розвивати реабілітаційні послуги не лише суто медичні. А й реабілітувати та повертати до продуктивного повноцінного життя наших військових саме через адаптивний спорт.

Олександр Анатолійович розповів про плани залучення в найближчий перспективі до реабілітації захисників клубу «Черкаські Мавпи», започаткувавши змагання з баскетболу на колісних кріслах.

Засновник першої в Україні школи скандинавської ходьби та президент Української федерації скандинавської ходьби Ігор Єфіменко погоджується з думкою Олександра Воскобойніка й нині активно розвиває скандинавську ходьбу серед наших військових та ВПО. На його думку, спортивні фестивалі нині дуже на часі.

− Понад рік інструктори нашої школи працюють за окремою програмою – «сканди реабілітація». Ми залучаємо до неї хлопців, які отримали поранення і яким можна допомогти засобами скандинавської ходьби, − розповів він. − Деякі військові вже навіть беруть участь у великих змаганнях.

За словами Ігоря Єфіменка, скандинавською ходьбою в Україні навіть в умовах війни продовжують займатись 70 тисяч українців, а тренерські сертифікати отримали 800 осіб. Тож скандинавський рух як оздоровчий спорт для всіх вікових категорій, продовжує активно розвиватись. Зокрема, завдяки таким соціально відповідальним компаніям як МХП.

Вражаюче, але в «Спортфесті» узяли участь люди дуже поважного віку. Вони є прикладом життєвої незламності для всіх. Найстаршому учаснику − Борису Семеновичу Тихонюку аж 94 роки!

Усі рекордсмени за віком отримали почесні грамоти від організаторів фесту та добрі слова подяки. Між іншим, такому їхньому публічному тріумфу сприяло дарування спеціальних палиць для скандинавської ходьби, про які завбачливо потурбувалось МХП.

Ганна Іванівна Свіденко з Лисянки нині має 75 років. Займається скандинавською ходьбою вже шість років і зупинятись не збирається. Поряд із нею великим прихильником скандинавської ходьби став її чоловік − Микола Якович Курдус, якому вже виповнилось 83 роки. Він зізнається, що вже не може жити без щоденних, у будь-яку пору року та при будь-якій погоді, занять із ходьби. Півтори години на день обов’язково виділяє разом із дружиною на цю важливу для себе справу. Власне й почувається добре й має намір прожити щонайменше сто років.

Подружжя є прикладом для своїх земляків. Тож на «Спортфесті» із Лисянки приїхала команда з 30 чоловік.

Не менш потужним складом приїхала до Катеринополя команда з Чорнобаївщини. Скандинавська ходьба «зайшла» у Чорнобаївську громаду не так давно. Але вже встигла полюбитись. Директорка чорнобаївського Центру надання соціальних послуг Надія Іванівна Гриценко розповіла, що центр успішно практикував в якості соціальної послуги плавання в басейні. Той функціонує в Чорнобаї цілорічно. Нещодавно до цієї послуги додалися ще заняття зі скандинавської ходьби. Нині команда скандинавів налічує 17 спортсменів-любителів. Їхній приклад надихає, тому цей спорт має всі шанси ширитись і далі.

79-річний Анатолій Федорович Рева здивував усіх своєю чудовою спортивною формою, тонким почуттям гумору, тяжінням до краєзнавчих знахідок та мандрувань рідним краєм та наполегливим бажанням і надалі освоювати скандинавську ходьбу. Заради своїх захоплень він залюбки долає величезні відстані пішки та велосипедом.

Анатолій Федорович Федоряк живе поряд зі стадіоном, але скандинавські палиці взяв до рук уперше саме на цьому «Спортфесті». Говорить, що так захопився та відчув прилив енергії, що й надалі планує не полишати занять.

Уперше спробували попрактикуватись у скандинавській ходьбі військові Мар’ян Мороз та Роман Кучеренко. Чоловіки вже брали участь у різних змаганнях, на які збирає захисників компанія МХП та її благодійний фонд. Також проходили відбір на Ігри Нескорених. Після участі в «Спортфесті» переконались у тому, що мають рухатись далі й розвиватись спортивно. А ще здійснити свою давню мрію − потрапити на всесвітні «Ігри Нескорених».

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x