Компослуги, освіта і будівництво: які зміни чекають на черкащан з вересня

Компослуги, освіта і будівництво: які зміни чекають на черкащан з вересня

Початок нинішньої осені запам’ятається багатьом як пора змін і нововведень, адже саме з вересня стартували реформи в багатьох галузях соціальної сфери. Серед найголовніших змін: нова початкова освіта, нові будівельні правила, нова медицина, та багато чого іншого. «Нова Доба» спробувала визначити найсуттєвіші оновлення.

Чи не найприємнішою новиною для звичайного черкасця є те, що у вересні ціна на газ для населення залишиться незмінною, – на останньому літньому засіданні урядовці вирішили ще на місяць подовжити дію постанови, що фіксує нижчу ціну. Для отримувачів субсидій є ще краща новина – їх не стосуватимуться будь-які подорожчання «комуналки».
– Ймовірний перерахунок ціни на газ на отримувачах субсидій жодним чином не позначиться, тому що вони платять і платитимуть фіксовану суму, – заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. – Ті люди, які будуть відчувати, що вони не в змозі самостійно повністю платити за житлово-комунальні послуги або газ, мають звернутися до управління соцзахисту і оформити субсидію».
Сама ж субсидія, до речі, теж змінилася. Тепер черкащанам треба декларувати доходи всієї родини.
– Форму декларації про доходи для одержувачів субсидії змінили. Сьогодні в декларації потрібно вказувати доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини і неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами, –повідомила заступник директора департаменту-начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова. – Часто в сім’ях буває так, що людина прописана за однією адресою, дружина і діти за іншою. Крім того, людина може працювати, а дружина перебувати в декретній відпустці або взагалі не працювати. Раніше сім’ї, в яких дружина була зареєстрована з дітьми в будинку одна, отримували чималу субсидію, при цьому доходи чоловіка не враховувалися, проте гроші в сім’ю приносив саме він.
У той же час на будинок або квартиру, де прописана людина, оформлялася субсидія, виходячи з кількості незареєстрованих, а фактично проживаючих осіб. Тому і доходи такої людини не бралися до уваги для призначення допомоги ні там, ні тут.
Як відзначають в управлінні, з 1 травня змінили форму декларації про доходи для одержувачів субсидії. Відтепер у декларації потрібно вказувати доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини і неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.
При цьому соцнорми житла соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.
У разі подання неповних або недостовірних відомостей управління може відмовити в призначенні житлової субсидії або припинити її надавати. Крім того, одержувачу субсидії доведеться повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії. З 1 вересня набули чинності нові Державні будівельні норми, що запроваджують обмеження на висотність будинків, будівництво у зелених зонах та щільність забудови.

Крім того, запроваджують нові норми будівництва доріг та їхньої безпеки.
Зокрема, новими правилами вперше запроваджують обмеження на кількість поверхів залежно від того, у якому населеному пункті будують об’єкт. Для сіл можливою буде лише садибна забудова, для містечок у менше 50 тис. мешканців – максимально дозволено 9 поверхів, до 100 тис. – 16 поверхів. У більших містах кількість поверхів у новобудовах визначатимуть документацією з просторового планування, передусім, Генпланом.
Запроваджують також і правила вільної території довкола будинків, залежно від кількості поверхів. Якщо будинок має 9–10 поверхів, то він не повинен займати більше 35 % ділянки, виділеної під будівництво. Якщо будинок має 16 поверхів, то зелена зона і зона відпочинку довкола нього має становити 70 % ділянки.

Крім того, відтепер дитячі садочки можна розташовувати не лише в окремих будівлях, але й у самих житлових комплексах.
– Мінрегіон впроваджує європейські державні будівельні норми. Із 1 вересня вступив у дію наш новий ДБН «Планування і забудова територій», що забезпечує безпечний і комфортний життєвий простір, – на своїй сторінці у FB написав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.
За його словами, ДБНи розробляли з одною метою – забезпечити безпеку і комфорт громадян. Усунути всі ті недоліки, що існували ще з радянських часів. Урядовець підкреслив, що ДБН щодо планування і забудови територій не переглядали з 2002 року. До його розробки залучили профільних експертів, архітекторів та проектантів, будівельників та громадських активістів. Провели безліч відкритих обговорень, врахували пропозиції всіх учасників та громадськості. Він пройшов перевірку базової організації та погоджений з усіма органами влади.
«Від усієї нашої команди та експертів ми чули одне: стару ситуацію залишати більше неможливо! Тому, що висотність і щільність забудов повинна мати чітке обмеження, і нашим новим ДБН ми ввели \”блакитну лінію\”. Зелені території мають бути збережені, і ми ввели \”зелену лінію\”. Ми посилили норми з безбар’єрності та доступності, посилили умови безпеки громадян, передбачили обов’язковість будівництва дитсадків та шкіл; вдосконалили систему дорожнього руху; упорядкували паркування. Та ще багато всього, що вже на стадії планування та проектування має забезпечити комфортне проживання для людей», – розповів Зубко.

Нові правила також стосуватимуться і будівництва доріг. Мінімальна ширина дорожньої смуги у містах буде суттєво зменшена – із близько 4 м до
2,75 м. На трасах із безперервним рухом авто ширина смуги становитиме 3,5 м замість нинішніх 3,75 м. На менш завантажених дорогах – 3 м замість нинішніх 3,5 м. Заплановано також виділення двосторонньої доріжки для велосипедів, ширина якої має становити 2,5 м.
Втім, оглядачі зауважують: дієвих механізмів контролю за дотриманням цих норм наразі немає. Нині більш важливо провести ремонт тих доріг, які є, ніж будувати нові.
За словами заступника голови облдержадміністрації Костянтина Омаргалієва, поточний середній та дрібний ремонти доріг місцевого значення проводять на 104 об’єктах.
– Ремонти на дорогах Черкащини тривають, – зазначає посадовець. – Поступово рухаємося вперед. Ямковий ремонт виконали вже на 46,7 тис. м кв. та відновили понад 268 тис. м кв. дорожнього покриття. На ці роботи спрямували вже понад 150 млн грн.

Із 1 вересня 2018 року при народженні дитини кожна українська родина буде отримувати від держави спеціальний дитячий набір.
До набору із 25 речей входитимуть: підгузки, вологі серветки, різні пелюшки, дві шапочки, «боді» з коротким рукавом та «боді» з довгим рукавом, штани-повзунки, «чоловічки» з довгим рукавом та штанцями, шкарпетки. Вартість набору – 5 тисяч гривень. Видавати пакунок будуть додатково до вже існуючих виплат при народжен\\ні дитини.

Певною мірою допомогти забезпечити дітей всім необхідним покликаний і пакет законів «#ЧужихДітейНеБуває», який ще більше посилює відповідальність злісних неплатників аліментів та передбачає штрафи, обмеження у праві займати високі посади та кримінальну відповідальність.
– Перший закон «#ЧужихДітейНеБуває» працює з 6 лютого цього року і за цей час показав свою ефективність. У 2018 році державними виконавцями області стягнуто майже 80 млн грн на користь більш ніж 16 тисяч дітей. Половину цієї суми вдалося стягти саме завдяки дії цього закону, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк.
Нагадаємо, що першим законом «#ЧужихДітейНеБуває» було передбачено встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон, користування транспортними засобами, зброєю та у праві на полювання для тих неплатників аліментів, які заборгували своїм дітям кошти за 6 і більше місяців. Новим пакетом цей термін зменшують до 4 місяців або ж 3 місяців у разі, якщо дитина хвора. На батьків, які не платять аліменти рік і більше, накладатимуться штрафи (від 20 до 50 відсотків від суми боргу залежно від терміну заборгованості). Максимальний термін виконання суспільно корисних робіт для неплатників аліментів збільшили до 240 годин та до 360 годин у разі, якщо боржник від них ухиляється. Крім того, застосовуватимуть норму про адміністративну та кримінальну відповідальність за ухилення від виконання робіт на користь дитини.

1 вересня стартувала реформа освіти. Діти, які підуть до школи цього року, навчатимуться 12 років. Згідно із законом, освіту розділили на три рівні. Початкова освіта, реформа якої починається саме у 2018, триватиме 4 роки. Цьогорічні першокласники навчатимуться за новою програмою. У перший рік навчання вони не отримуватимуть домашніх завдань. У другому – за рішенням керівництва школи, але при цьому виконання домашнього завдання не повинно забирати в учнів другого класу більше 45 хвилин.
Першокласники мають потрапити до нового «освітнього простору» у початковій школі. На облаштування такого простору з державного бюджету виділили майже 1 млрд грн.
Згідно із методичними рекомендаціями, розробленими Міносвіти, освітній простір у «новій українській школі» повинен мати кілька осередків. Крім традиційних парт у класних кімнатах передбачені настільні ігри та інвентар для рухливих ігор, художньої і творчої діяльності, куточок живої природи, а також осередок відпочинку із килимом та м’якими кріслами-пуфами та бібліо­тека. Простір для вчителя передбачає стіл і стілець, шафу і комп’ютер.
– У Концепції Нової української школи справедливо зазначено, що «Школа українська буде успішна, якщо до неї прийде успішний учитель». Тому упродовж літа обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників підготовлено 42 тренери та перепідготовлено 2 723 педагоги у тому числі 851 учителя початкових класів, 768 учителів іноземної мови, 526 вчителів-предметників (фізкультура, мистецтво тощо), 578 заступників директорів шкіл, – зазначив начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. – Всі педагоги, хто працюватиме у новому навчальному році, пройшли відповідне підвищення кваліфікації та практичне навчання щодо методики роботи з комплектами LEGO.
Із вересня 2018 року в Україні запрацював єдиний реєстр медичних оглядів. Таке нововведення МОЗ України впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок. Про це інформують у Міністерстві охрони здоров’я.
Професійний медогляд є обов’язковою умовою роботи водіїв, людей, які володіють зброєю, та декретованих осіб – вихователів, вчителів, викладачів, студентів, працівників громадського харчування, торгівлі тощо. Тепер дані про такі огляди міститимуться в єдиному реєстрі медичних оглядів – надійно захищеній електронній системі.
Професійний медогляд українці проходитимуть виключно в закладах охорони здоров’я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі. Довідку-дублікат про пройдений медогляд кожен українець зможе одержати безоплатно.
Перераховані зміни і нововведення – лише найважливіші. Та навіть вони свідчать про те, що незабаром життя звичайного українця зміниться. Щоправда, сьогодні ще важко сказати, в який бік, адже не секрет, що кожна дія породжує протидію. Хочеться вірити, що ці реформи будуть щасливим виключенням із серії невдалих спроб покращити наше життя. А втім, поживемо – побачимо.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x