Синдром білки в колесі або Закон Парето

Вже досить давно існує такий собі принцип або закон Парето, також відомий як правило 80/20, яке стверджує, що для багатьох явищ 80 відсотків наслідків спричинені 20 відсотками причин. Ця ідея знайшла застосування у багатьох галузях. Наприклад, 20 % злочинців скоюють 80 % злочинів, 20 % відсотків водіїв створюють 80 % аварій, 20 % покупців дають 80 % прибутків тощо.

Це правило розповсюджується і на ефективність результату праці. Іншими словами, 20% прикладених зусиль дають 80% ефективності. І навпаки. Тобто правило: чим більше трудишся, тим більше будеш мати не працює. Результат будуть давати лише 20% затрачених зусиль, решта – мають нульову продуктивність або навіть «мінус». От такий існує дисбаланс. Тобто, звичний управлінський підхід керівників пострадянської системи: «ви маєте сидіти на робочому місці і щось робити» показує неефективність такого підходу. Важливо не «щось» робити, а як робити. 20% затрачених зусиль мають бути продуманими для того, що була максимальна ефективність.

Покоління нових лідерів давно живуть і жили за такими принципами. Всім відома фраза Стіва Джобса: «Потрібно працювати не 24 години на добу, а головою», якраз відображає принцип Парето.

Про це свідчить і один із законів термодинаміки. Взагалі Всесвіт прагне до хаосу, до ентропії. Ми намагаємося ввести все в систему, зазвичай замкнуту. Чим більше зусиль ми прикладаємо, тим більша ентропія. Тому що, коли ми робимо багато рухів, виділяється більше теплової енергії, відповідно рух молекул посилюється і хаос стає ще більшим. Недарма філософські притчі говорять, що спішити треба в рідкісних випадках, а коди щось трапляється вам незрозуміле або всього багато одночасно, то треба заспокоїтися, сісти і затихнути. Для того, щоб хаос, пил сам собою осів і тоді побачити, що можна зробити для цієї ситуації кількома рухами. 20% зусиль.

Знаєте, в нашій психологічній практиці, часто зустрічаються люди, які багато працюють, а якихось видимих результатів немає. Просиш зобразити себе схематично, а там білка в колесі. Вона ж трудяжка. Вона постійно біжить, затрачає не 80%, а всі 100% своїх зусиль, а ефективність нульова, або мінусова. Бо, колесо стоїть на місці. Згадується анекдот на цю тему: «Жінка чоловікові скаржиться:

– Я цілий день кручусь як дура в колесі!
Чоловік поправляє: «Білка!»
А вона відповідає:
– Ні, дура! Бо в білки хоч шуба є!»

З пісні слів не викинеш або правда як вона є. Простими словами про серйозні речі.
Тому, коли людина хвалиться, що вона працює до пізньої ночі щодня або й на вихідних і все на ній – до реальної результативності праці – це ніякого відношення не має. Це говорить про її комплекси меншовартості і єдину можливість заявити всім про свою значимість. Або гординя: «якщо не я, то хто?!»

Не варто бути скрізь і всюди і робити все, варто подумати про мінімум рухів в 20% і отримати максимум ефективності від своєї праці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x