Реалізація і захист прав людини з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України

Реалізація і захист прав людини з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України

В Україні як в соціальній, правовій державі – людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Система прав і свобод людини і громадянина, яка діє на сьогоднішній день в нашій країні та гарантується Конституцією України, розроблена з урахуванням міжнародно-правових стандартів в галузі прав людини, до того ж принцип соціального захисту громадян втілений у ратифікованих Україною міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.
Статті 1 та 3 Конституції України визначають, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Рівність прав громадян України, закріплена статтею 21 Конституції України, де зазначено, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.
Право на соціальний захист віднесено до основоположних прав і свобод. Захист непрацездатних та працездатних осіб, людей похилого віку, дітей та підтримка кожної людини, яка втратила джерела для існування з незалежних від неї причин є загальновизнаною домінантою державотворення в цивілізованому суспільстві і знаходить своє правове закріплення в законодавчих та інших нормативно-правових актах.
Статтею 46 Конституції України передбачено, що Україна, як соціальна держава, проголосила право громадян на належні, безпечні і здорові умови праці, соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин та пенсійне забезпечення громадян.

Таким чином, конституційне право на соціальний захист включає право громадян на забезпечення їх у старості. Зокрема, пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії. Закріплюючи на конституційному рівні право на соціальний захист кожного громадянина, без будь-яких винятків, держава реалізує положення статті 24 Конституції України, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і не може бути обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статті, етнічного та соціального походження, майнового стану, місяця проживання, за мовними та іншими ознаками.
Реалізація конституційного права громадян на звернення, підвищення якості обслуговування та захисту прав людини з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України – є одним з основних пріоритетів Пенсійного фонду України.
Спеціалісти Черкаського відділу обслуговування громадян № 1 та №2 головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області працюють над поліпшенням обслуговування громадян, намагаються оптимізувати тривалість прийому. Роз’яснюючи пенсіонерам нюанси законодавства, фахівці відділів дають якомога ширшу інформацію з тих питань, що їх цікавлять, розповідають про документи та довідки, необхідні для призначення пенсії або для її перерахунку.

В сервісному центрі Черкаського відділу обслуговування громадян № 1 та №2 забезпечено вільний доступ громадян на отримання об’єктивної та своєчасної інформації, усіх соціальних послуг.
Із метою більш повної реалізації прав громадян, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо пенсійного забезпечення, безпосередньо начальниками відділів та заступниками постійно здійснюються особисті та виїзні прийоми. Особлива увага приділяється виїзним прийомам до осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Черкаський відділ обслуговування громадян № 1 та № 2 головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області не зупиняються на досягнутому та продовжують відповідну роботу з населенням з метою своєчасного реагування і розв’язання порушених ними питань та реалізації їх прав щодо пенсійного забезпечення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x