Держслужбовців на Черкащині вчать спілкуватися жестовою мовою

Держслужбовців на Черкащині вчать спілкуватися жестовою мовою

Черкаські держслужбовці мають змогу безкоштовно вивчити основи жестової мови. За 10 занять у Черкаському державному технологічному університеті слухачі мають опанувати кількадесят найпоширеніших розмовних виразів для спілкування із людьми з порушенням слуху, етику спілкування з ними та дізнаються про особливості роботи сурдоперекладачем. Після закінчення курсів усі слухачі отримають відповідні сертифікати. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

За словами ініціаторки курсів, завідувачки кафедри соціального забезпечення факультету гуманітарних технологій ЧДТУ Інни Журби, проект є пілотним на Черкащині. Започаткували його для того, щоб люди з порушенням слуху відчули себе впевненішими та отримували більше можливостей від повсякденного життя в суспільстві. Адже нині в Україні щонайменше 223 тисячі людей спілкуються жестовою мовою, що робить її однією із найуживаніших в Україні.

– У найближчому майбутньому ми хочемо розвитку і розбудови інклюзивного суспільства. Тобто це не лише включення й навчання у школах діток з інвалідністю, а на меті зробити життя у суспільстві зручним для будь-кого, – зауважує Інна Журба. – Один із проектів розвитку інклюзивного суспільства на Черкащині – це якраз безкоштовні курси жестової мови. Також в ЧДТУ й надалі продовжують розвивати інклюзивну освіту. У навчальні плани для спеціальності соціального забезпечення також буде включена жестова мова.

Перше заняття відбулося 19 лютого і зібрало більше 20 слухачів. Вони розпочали знайомство з вивчення дактильної абетки та жестів, які передають значення окремих слів. І вже наприкінці першої зустрічі учасники намагалися спілкуватися жестовою мовою у формі простих діалогів на тему знайомства. Навчають цього професійні викладачі Черкаського навчально-реабілітаційного центру «Країна добра» Оксана Котик та Людмила Грицик.

– До цього ми працювали зазвичай із дітками. Проте наших дорослих слухачів ми хочемо навчити основам жестової мови, щоб при зустрічі в громадському місці з людьми з порушенням слуху, вони змогли привітатися і надати необхідну допомогу, – розповідає Оксана Котик. – Заняття триває дві академічні години, сьогодні ми вивчатимемо тему вітання. На першому ознайомлювальному занятті ми розповіли, що таке жестова мова, як правильно спілкуватися з нечуючими людьми. Наступні ж заняття вже будуть саме практичними.

Держслужбовців на Черкащині вчать спілкуватися жестовою мовою

Слухачі діляться, що їм дуже подобається сама форма занять, адже викладачі не лише демонструють те чи інше слово, а й залучають учнів до діалогів:
– Про курси нам повідомило наше керівництво. На першому ж занятті мені все сподобалося, це було дуже цікаво й пізнавально, хоча й трохи складно на початку, – каже співробітниця Головного управління Пенсійного фонду в Черкаській області Людмила Федченко. – Вважаю, що для моєї професії знати мову жестів важливо, адже я вже неодноразово зустрічала людей із порушенням слуху, і я маю надати їм допомогу.

– Узимку ми з одногрупниками стали учасниками тренінгу інклюзивної освіти, який організували представники «Ощадбанку». Там ми вже дізналися деякі слова й вирази мовою жестів. Після цього через тиждень я їхала в авто з людьми з порушенням слуху. І їм було дуже приємно, коли я подякувала мовою жестів. Тому, на мою думку, кожній людині не завадило б знати жестову мову, – додає студентка кафедри соціального забезпечення факультету гуманітарних технологій ЧДТУ Наталія Василенко. – До того ж, сучасний ринок праці потребує фахівців соціального забезпечення, особливо в час активної розбудови соціальної сфери в нашій державі. І ці курси необхідні для моєї спеціальності. Втішно, що зараз я маю можливість удосконалити свої знання.

Держслужбовців на Черкащині вчать спілкуватися жестовою мовою

Організатори проекту прагнуть привернути увагу установ, меценатів та небайдужих до впровадження інклюзивної освіти людей і щиро сподіваються на підтримку такої доброчинної ініціативи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x