Як правильно зберігати зимовий одяг та взуття

Як правильно зберігати зимовий одяг та взуття

Ось нарешті й настала весна. Для багатьох ця пора року довгоочікувана ще й тому, що дозволяє скинути зимовий одяг і вийти на прогулянку в легкому весняному. Інколи буває так, що, замінивши зимові куртки, дублянки і пальта, ми забуваємо про них до настання холодів. Але ж, аби завжди мати гарний вигляд, потрібно дбати не тільки про свою зовнішність, але й про одяг. До того ж, правильне зберігання теплих речей продовжує їм життя, а нам дає змогу зекономити чималі гроші. Як же правильно зберігати зимові речі в міжсезоння, дізнаємось у цьому матеріалі.

Перед тим як сховати теплі речі на тривале зберігання, уважно огляньте й очистьте одяг від плям, бруду і неприємних запахів. Те, що можна попрати у пральній машині – періть із використанням спеціальних програм дбайливого прання. Що неможливо випрати – чистіть вручну або здайте в хімчистку.

Якщо є змога, зимовий одяг із хутра та вовни бажано просушити на сонці. Така профілактика допомагає не тільки зберегти речі від комах, але й запобігти появі на тканині жовтих плям, які можуть із часом проступити на брудному одязі.

Перед пакуванням зимового одягу варто перевірити всі кишені й очистити їх від сміття, що назбиралося там за зиму (використані квитки на транспорт, обгортки від цукерок, забуті хусточки, рукавички тощо). А також перевірити, чи на місці всі ґудзики й застібки, чи добре працює «блискавка». У разі несправності – все полагодити, пришити й відремонтувати.

Для зберігання зимових речей можуть знадобитися всілякі пакети і контейнери. Це можуть бути великі пакети з нетканого матеріалу, які добре пропускають повітря, захищають від пилу, вологи й молі, не пропускають світло і захищають одяг від вицвітання. Інший варіант – вакуумні пакети (мішки з поліетилену на «блискавці» і з отвором для відкачування повітря). Ці пакети хороші тим, що запакований в них одяг займає мало місця в шафі (об’єм одягу зменшується через викачане повітря), а також їх можна використовувати в поїздках і подорожах. Для більш дрібних теплих речей підійдуть будь-які картонні коробки. Також можна використовувати для зберігання зимових речей великі пластикові сумки на «блискавці» (захищають і від вологи, і від молі) і дорожні валізи.

Щоб позбутися від молі, в місця зберігання одягу кладуть тютюн, сушені гілочки полину, м’яти, суху апельсинову цедру, мішечки з квітами лаванди (до речі, цей компонент часто використовують і в сучасних аерозолях, що відлякують комах), пижма, ромашки, свіжі газети (запах типографської фарби відлякує міль). Хімічні засоби досить ефективно знищують личинки молі. Але при розпиленні хімічних аерозолів намагайтеся уникати потрапляння безпосередньо на одяг – це може призвести до утворення плям і пошкодження тканини.

Очищені від бруду й підготовлені речі потрібно розсортувати. Верхній зимовий одяг, запакований у пакети, найкраще повісити на плічках (якщо достатньо місця в гардеробній кімнаті або в шафах) – так, щоб одяг висів вільно, до нього був доступ повітря, і він не м’явся. Решту теплих речей – невеликі та дитячі куртки, шапки, рукавиці, рукавички, шкарпетки, светри, теплі колготки, теплі штани – потрібно скласти купкою окремо. І потім все це укласти в підготовлену тару, об’єднавши або за належністю кому-небудь із членів сім’ї (для кожного краще визначити окрему коробку для дрібних зимових речей), або за призначенням одягу. Наприклад, в одну коробку скласти тільки шапки і шарфи або рукавички і так далі. Так простіше потім знаходити речі при настанні нового зимового сезону.

Теплі речі з трикотажу (светри, сукні) не варто зберігати на вішаках (вони можуть деформуватися). Їх найкраще скласти, але так, щоб по центру не утворювалися заломи. А зберігати їх можна у спеціальному мішку або в контейнері. На дно контейнера потрібно складати найважчі речі, а зверху – більш легкі, з трикотажу. Таке вкладання допоможе повітрю вільно циркулювати в контейнері навіть при тривалому зберіганні.

Сортуючи теплі речі, перед тим як заховати їх на зберігання, ми можемо одночасно відкинути той одяг, який уже довго не носимо (або навпаки довго носили, і він уже «непридатний»). І в першому, і в другому випадку від нього вже потрібно позбутися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x