Чому звичайні бур’яни дуже корисні для здоров’я?

Чому звичайні бур’яни дуже корисні для здоров’я?

Чи знаєте ви, що більшість бур’янів, які ми звикли виполювати в саду, корисні для здоров’я? Виявляється, вони містять безліч цінних для здоров’я речовин та вітамінів. Про них – читайте далі.

Яглиця. Її здавна цінують за велику кількість вітамінів. У стародавні часи навіть казали: «Тільки до яглиці б дожити». Яглиця містить вітамін C, каротин, глюкозу, рослинний білок, клітковину, цинк, мідь, кальцій, калій, залізо. Лікарськими вважають молоді пагони яглиці. Їх додають у компоти та чаї, готують настої, солять, заморожують, консервують. Маринована та квашена яглиця може замінити капусту.

Портулак (верблюжка). Це рослина зі сланкими червонуватими стеблами, округлим м’ясистим листям і гарним смаком. Містить вітаміни А і С, жирні кислоти Омега-3. Для приготування салату можна використовувати стебла та листя. Крім того, з листя портулаку роблять смачні маринади.

Лобода. Листя лободи містить вітамін С, органічні кислоти, сапоніни, каротин. Особливо цінними є молоді пагони до початку цвітіння. З лободи готують салати, супи, підливи до м’яса. Добре поєднується з морквою і щавлем.

Кульбаба. Кульбабу називають «еліксиром життя»: всі її частини дуже корисні для здоров’я. Її застосовують у гомеопатії, народній та офіційній медицині, кулінарії. Кульбаба багата на кальцій, залізо, бета-каротин, жирні та ефірні олії, білки, флавоноїди. Наземна частина рослини містить вітаміни А, В2, С, протеїн, нікотинову кислоту, фосфор, магній.

Кропива. Про користь кропиви відомо з часів Авіценни. Містить вітаміни (групи В, С, Е, РР, К), клітковину, калій, залізо, кальцій, магній, макроелементи, 7 різновидів органічних кислот. Завдяки високому вмісту вітаміну K кропива сприяє швидкому згортанню крові. Її застосовують засоленою, квашеною, сушеною, свіжою. З неї роблять желе, варять варення, додають в супи та борщі.

Реп’ях. Насіння реп’яха багате на вітаміни та мікроелементи, жирні олії. Корені містять вітамін С, інулін, протеїн, стеаринову та пальмітинову кислоту. Коріння та насіння реп’яхів додають у борошно і використовують у діабетичній кухні. З цієї рослини також готують голубці та рулетики – вони виходять ніжними й пікантними. На Сході коріння реп’яха використовують замість картоплі: його смажать і запікають. Коріння і стебла поживні та малокалорійні, за регулярного вживання допомагають боротися з зайвою вагою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x