Вирощуємо ранні овочі

Вирощуємо ранні овочі

Мабуть, кожен городник мріє отримати врожай якомога раніше. І річ не лише в тому, щоб похвалитися перед сусідами власними здобутками, просто ранньою городиною і посмакувати приємніше, і продати її можна дорожче, ніж тоді, коли базарні прилавки ломитимуться від схожих товарів. Саме тому багато городників намагаються навчитися отримувати саме ранні врожаї.

Найпростіший спосіб – штучно прогріти ґрунт під культури, накривши його на 7–10 днів чорною плівкою. Після цього плівку знімають і висаджують рослини. Коли з’являються сходи, їх знову накривають. Спосіб простий і універсальний, але, як і всі схожі, ефективність має доволі низьку. А от щоб підвищити її, потрібен індивідуальний підхід до потреб кожної культури.

Для отримання раннього урожаю томатів у ґрунт висаджують розсаду у віці 60–70 днів. Роблять це, коли пройде загроза заморозків. Розсаду садять дрібно, засипаючи стебло землею майже до першої кисті. Найкраще для цього підходять сорти, що гілкуються. Їх вирощують в один або два стебла. Для цього їх прищипують, регулярно пасинкують і підв’язують до кілків або інших підпор. На двостебловому кущі залишають 4–5 грон. У кінці липня прищипують верхівки пагонів, припиняючи цим зростання рослин, в результаті всі поживні речовини прямують у формуваня плодів. Для прискорення цього процесу практикують часткове підрізання коріння кущів, розвертання плодів до сонця, крізний подовжній розріз стебла (у розріз вставляють дерев’яну тріску завтовшки 0,5 см і шириною 2 см).

Аби мати ранній урожай, солодкого перцю вже наприкінці лютого – на початку березня беріться за вирощування розсади. У відкритий ґрунт її треба висаджувати у середині червня. Схема розміщення рослини на городі – 50х50 см. Існує багато сортів перцю, однак доцільно вибирати лише декілька з них. Найкраще – різного строку дозрівання. Тоді тривалий час матимете свіжі плоди. Для отримання ранньої продукції рекомендують такі сорти, як Айвенго, Тритон, Колобок, Ранній Беспалова. А пізніший збір забезпечить перець Юпітер, Белгой, Богатир, Рубін, Гогошари, Барон, Данко, Рая.

Ранній урожай огірків можна отримати за допомогою розсади. Її вирощують у торфоперегнійних горщиках розміром 10х10 см. Ці ємності слід наповнити такою сумішшю: 2 частини торфу, 2 частини перегною, 1 частину тирси. Також на кожне відро додають по чайній ложці сечовини, суперфосфату, сульфату калію та 1 склянку деревного попелу. Через 20–30 днів після появи сходів розсада готова до висаджування у відкритий ґрунт. Роблять це на початку травня, коли остаточно мине загроза заморозків. Перед «переселенням» на город рослини слід загартовувати, знижуючи температуру повітря до 10–12 градусів.

Уже наприкінці квітня чи в перші дні травня висаджують у землю насіння столових буряків. Так матимете ранню продукцію. Коренеплоди ж для тривалого зберігання краще збирати з пізніших посівів. Важливо правильно обробити насіння. Попередньо його протягом 2 діб вимочують у воді кімнатної температури. Ще ж зернята протягом 4–6 годин тримайте у дводенному настої деревного попелу (2 сірникові коробки на 1 л води).

Буряк треба висівати у вологу землю. Відстань між рядками – 30 см, глибина загортання – 3–4 см. Поверхню обов’язково коткують чи утрамбовують зворотнім боком грабель. Через тиждень на грядках окресляться сходи, тоді не забудьте розпушувати міжряддя. При появі двох справжніх листочків посіви проріджують, залишаючи паростки через кожні 3–4 см. Вилучені екземпляри можна пересаджувати на нове місце. Коли діаметр коренеплодів сягне 1,5–2 см, сходи поступово проривають.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x