Сезон боротьби з колорадським жуком: методи, засоби, хитрощі

Сезон боротьби з колорадським жуком: методи, засоби, хитрощі

Колорадський жук – один із найзапекліших ворогів городника. Без спеціальних заходів смугаста комаха здатна знищити врожай картоплі та багатьох інших городніх рослин буквально за лічені дні. Нині існує безліч різноманітних хімічних засобів, що швидко й безболісно позбавлять город від шкідників. На жаль, більшість із них можуть заподіяти значно більше шкоди, ніж сам жук, принаймні для здоров’я тих, хто потім споживатиме оброблені продукти. Саме тому городники винаходять все нові й нові способи боротьби зі шкідником. Про деякі з них не завадить знати.

Смугасті приходьки з далекого американського штату Колорадо на нашій землі оселилися вже давно. Тож не дивно, що нині існує багато найрізноманітніших народних методів боротьби з ними. Найпопулярнішими є використання природних інсектицидів, що містяться в деяких рослинах, наприклад, у полині. Подрібненими стовбурами цього бур’яну наповнюють на 1/3 відро і заливають гарячою водою. Через 3 дні настій проціджують і скроплюють грядки. Замість полину можна скористатися чистотілом. Ним заповнюють ємність і кип’ятять 15 хвилин. Розчин охолоджують, розводять водою (0,5 л відвару на 10 л води) і використовують для оббризкування. Можна також всипати у відро по по 200 г кульбаби і хвоща. Довести до кипіння, прокип’ятити 15 хв, процідити. Після охолодження 0,5 л відвару розвести на 10 л води.
Волоський горіх відомий не лише своїми смачними плодами, а й листям, що відганяє комах. Цю його властивість використовують і в боротьбі з колорадськими жуками. 1–2 кг зелених плодів і свіжого листя волоського горіха заливають 10 л окропу і настоюють 5–7 діб. Процідженим розчином оббризкують картоплю.
Досить дієві засоби проти смугастих картоплежерів можна знайти на будь-якій кухні. Скажімо, можна взяти 300 г оцту, додати 100 г соди, розчинити в 10 л води і відразу побризкати на жуків. Або такий спосіб: у відрі води розмішати 100 г меленого червоного перцю і шматок господарського мила. Оббризкати протягом 2–3 год.

Необхідні інгредієнти для боротьби з жуками можна знайти і в «чоловічій» частині господи. Скажімо, для того, щоб знищити молодих личинок жука, можна скористатися звичайним цементом. Будівельний матеріал засипають у невеличкий мішечок із марлі, прив’язують до кінця ломаки і розтрушують над кущами. Значно дешевшим є використання звичайного попелу. 1 кг попелу розмішайте в 10 л води і доведіть розчин до кипіння. Поставте в тепле приміщення і настоюйте 2 доби. Потім процідіть, додайте 40 г господарського мила. Ретельно розмішайте і додайте ще 10 л води. Готовим розчином потрібно побризкати насадження протягом 2 годин.
Скроплювання – не єдиний спосіб звільнити город від колорадських жуків. Скажімо, збирати смугастих шкідників значно легше, якщо використати спеціальний сачок. Зробити його просто. Потрібно взяти поліетиленовий мішок з-під цукру, розрізати його збоку і зашити зверху. По периметру розрізу вшити петлі, в які пропустити тонкий (до 4 мм) дріт довжиною 2,5–3 м. Дріт зігнути, а його кінці скрутити так, щоб вийшла зручна ручка. Сачок надівають на кущ, кущ струшують. В кінці рядка жуків висипають у відро. Завдяки сачку не потрібно нагинатися над кожним кущем і носити з собою важке відро.
Щойно жуки почнуть масово відкладати яйця, треба глибоко підгорнути картоплю. Це забезпечить киснем рослини і знищить яйця й малі личинки жуків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x