Футбол (спорт) поза політикою

14−20 липня 1969 р. – «футбольна війна» між Сальвадором і Гондурасом після відбіркового матчу до чемпіонату світу. Після першого матчу Сальвадор вводить війська до Гондурасу. Цей матч став останньою краплею у напружених стосунках між країнами. Загинуло більше 2000 людей.
Фолклендська або Мальвінська війна 1982 року − війна між Великою Британією і Аргентиною за контроль над Фолклендськими (Мальвінськими) Островами. На Чемпіонаті світу 86 Дієго Марадона забиває гол англійцям рукою. Арбітр порушення правил не побачив. Після матчу Марадона назвав цей гол «рукою Бога». Аргентинці підхопили і вважали це справедливою небесною помстою.
13 травня 1990, Матч ненависті − безлад під час футбольного матчу в Загребі між місцевим \”Динамо\” та белградською «Црвеною Звездою», що був спровокований сербськими футбольними фанатами, яких очолював ультранаціоналіст Желько Ражнатович на прізвисько Аркан, який згодом створив Сербську добровольчу гвардію − одну з найбоєздатніших сербських військових структур.

Під час відбіркових матчів До ЧС і ЧЄ команди країн колишньої Югославії розводять по різних групах.
Після карабахського конфлікту розводять по групах Вірменію та Азербайджан.
5 вересня 1998 р. − відбірковий матч до ЧЄ між збірними України та Росії в Києві. Лунає гімн Росії − всі стоять. Під час виконання гімну України всі російські вболівальники по команді демонстративно сідають. Україна перемагає 3:2.
9 жовтня 1999 р. Москва. Лужники. Росія − Україна. Одна з найпопулярніший російських спортивних газет «Совєтскій спорт» виходить напередодні матчу з заголовком: «Бей, Хохлов, спасай Россию!» Росія вигравала до останніх хвилин. А потім стався гол Шевченка майже з центра поля. Без Бога тут явно не обійшлося.

Останні 5 років українські та російські команди не зводять в офіційних матчах.
Після перемоги над Росією на чемпіонаті світу хорват Домагой Віда, автор вирішального гола, колишній гравець київського «Динамо» записує відео, в якому каже: «Слава Україні!» Вся Росія вибухає від люті. Вимагають дискваліфікувати гравця. ФІФА попереджає футболіста, але не дискваліфікує. Під тиском Віда змушений вибачатися.
Це лише те, що пригадав. Таких подій сотні, а, може, тисячі. Спорт − це політика. Велика політика.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x