Правильний полив городніх рослин: як, коли, скільки

Правильний полив городніх рослин: як, коли, скільки

Полив необхідний – з цим ніхто сперечатися не буде, але от як це робити правильно, знають не всі. Одні заливають усю ділянку до стану болота, інші навпаки вважають, що рясний полив шкідливий і заощаджують на кожній краплі. Насправді ж у цьому питанні, як і в багатьох інших, потрібно дотримуватися золотої середини.

Усі рослини різні, а, отже, потребують індивідуального догляду. Не слід забувати і про інші фактори: тип ґрунту, близькість ґрунтових вод і погоду за вікном.
Перше, на що варто звернути увагу, – це ґрунт. Саме він багато в чому диктує частоту й інтенсивність поливу. Наприклад, глина, всотавши воду, довго її не відпускає, тому сад і город, розташовані на таких ґрунтах, поливають рідко й рясно, але повільно, з перервами, аби вода проникла вглиб ґрунту. У піщаних і супіщаних ґрунтах вода навпаки надовго не затримується, а кореневмісний шар швидко пересихає, тому поливати їх потрібно набагато частіше.
Рівень ґрунтових вод – ще один важливий показник. Якщо на вашій ділянці він досить високий – поливати рослини взагалі не варто. Адже ґрунтові води зазвичай бувають застійними, а, отже, недостатньо насичені киснем, тому вони, дібравшись занадто близько до коренів, провокують вимокання та гниття.
Погода диктує не тільки норми поливу, але й час, найбільш сприятливий для рослин. Звісно, у спекотні дні поливати сад і город доводиться частіше і більше, але в жодному разі не робіть цього при яскравому сонці – крапельки води можуть перетворитися на крихітні лінзи й обпекти рослини. У такі дні ідеальний час для водних процедур – ранок (приблизно до 8 години) або вечір (після 17 години). Не варто затягувати з вечірнім поливом: верхній шар ґрунту має підсохнути до заходу сонця, щоб не спровокувати сплеск грибних захворювань. У прохолодні та похмурі дні час поливу значення не має, а от кількість води можна обмежити.

Також треба враховувати, що різні рослини мають свої особливості поливу.
Наприклад, огірки люблять теплий душ, де температура води має бути не нижча за 22–25° С. Корені рослин розташовуються у верхньому шарі ґрунту, що дуже швидко сохне навіть у вологу погоду, тому поливати огіркові грядки потрібно часто, найкраще – щодня. Оптимальна глибина зволоження – 15 см.
Гарбуз і кабачки теж дуже люблять теплу воду, полив має бути частим і рясним, особливо в період інтенсивного зростання стебел і листя, а потім – і плодів. Витрата води – відро на кожну рослину.
Томати, перці, баклажани і картопля не витримують дощування. Поливайте їх теплою водою (21–23° С) і тільки під корінь, промочуючи ґрунт під кущами на глибину 30 см. Воду для картоплі варто лити не під корінь, а в борозенки між рядами. Коли після поливу верхній шар ґрунту підсохне, злегка замульчуйте його торфом або перегноєм.
Капуста полюбляє прохолодний душ (18–20° С), поливати її потрібно раз на 3–4 дні, а в спеку і при формуванні качанів – через день, щоб ґрунт зволожився на 30–40 см. Тільки не переборщіть: при надлишку вологи рослина може занедужати.
Морква й буряк не бояться холодної води й потребують дощування. Рекомендована глибина зволоження ґрунту для них – 25–30 см.
Корені цибулі та часнику розташовуються на глибині 10–15 см, ці рослини можна поливати раз на тиждень, оскільки зайва вода їм ні до чого.

Агротехніка теж допоможе вберегтися від спеки. Розпушування рівнозначне гарному поливу. Найбільший ефект отримаєте, якщо на ранок після вечірнього поливу добре спушите грядки. Так ви не тільки зменшите випаровування дорогоцінної вологи із ґрунту, але й, по-перше, забезпечите кореневу систему киснем, а, по-друге, уникнете утворення твердої кірки на поверхні ґрунту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x