Кого обирати: рейтинги і прогнози

Кого обирати: рейтинги і прогнози

Уже за кілька тижнів громадяни України мають зробити вибір, від якого залежатиме їхня подальша доля. Звісно, у кожного з нас є своє бачення того, яким має бути народний депутат і які партії мають лідирувати в парламенті. Але існують об’єктивні дані, що вже сьогодні можуть з великою ймовірністю допомогти визначити, хто з кандидатів має реальні шанси потрапити у Верховну Раду і які партії здобудуть владу після виборів. Про це насамперед свідчать рейтинги політичних сил. Спробуємо в них розібратися.

На сьогодні ЦВК зареєструвала 841 кандидата у народні депутати України в одномандатних виборчих округах. Багато хто з майбутніх народних обранців є представниками 21-ї політичної партії. Як і передбачено відповідним законодавством, Центральна виборча комісія провела жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їхніх назв у виборчому бюлетені для голосування на позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.
Політичні партії будуть розміщені у виборчому бюлетені у такій послідовності: «Опозиційний блок», «Сила і честь», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Патріот», «Сила людей», «Опозиційна платформа – За життя», «Партія зелених України», «Всеукраїнське об’єднання «Факел»», «Об’єднання «Самопоміч»», «Європейська Солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», «Громадянська позиція», «Соціальна справедливість», «Слуга народу», «Сила права», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Партія Шарія», «Голос», «Незалежність», Аграрна партія України та Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

Звісно, з погляду психології таке розташування може й мати якесь значення для виборців, але політичні експерти розташовують партії зовсім в іншому порядку. На думку багатьох спеціалістів, багато з перерахованих політичних сил зникнуть з арени відразу після голосування. Інші ж пройдуть у парламент із великою ймовірністю.
Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» протягом 29 червня – 3 липня 2019 року, 62 % опитаних висловили однозначну готовність взяти участь у голосуванні на дострокових виборах до Верховної Ради 21 липня 2019 року. Ще 23 % зазначили, що готові брати участь, 12 % – не голосуватимуть, 3 % – не визначилися. Найвищу готовність брати участь у голосуванні демонструють старші виборці. Лідером електоральних симпатій серед політичних сил є партія «Слуга народу», яку готові підтримати 42,3 % тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. Також наразі долають прохідний бар’єр партії «Опозиційна платформа – За життя» (13,4 %), «Європейська Солідарність» (8,3 %), «Голос» (7,2 %) та «Батьківщина» (7,2 %).
Значно менші шанси впливати на рішення, які ухвалюватиме Верховна Рада, мають ще декілька партій. Приміром, партію «Сила і честь» готові підтримати 3,8 %, «Опозиційний блок» – 3,1 %, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 2,8 %, партії «Громадянська позиція» та Радикальну партію – по 2,4 %, партію ВО «Свобода» – 2,3 %. Рейтинг інших політичних сил – менше як 2 %.
Такі дані по Україні. На Черкащині розташування фігур на політичній шаховій дошці дещо інше. Тут все чітко залежить від округів і кандидатур, які представлені на них. Візьмемо для прикладу один із найпоказовіших у цьому плані – 196-й із центром у Корсуні. Сюди входять Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони, частина Канівського, Лисянського й Тальнівського районів.
В рейтингу електоральних симпатій серед політичних партій найбільше голосів отримує партія «Слуга народу» (перший номер – Дмитро Разумков). Цю політичну силу планують підтримати 47 % жителів округу. На другому місці – ВО «Батьківщина» (Юлія Тимошенко) з 11,2 % голосів, на третьому – «Європейська Солідарність» (Петро Порошенко) з 5,3 %, на четвертому – політична партія «Сила і честь» (Ігор Смешко) – 5,1 %. Решта партій мають нижчі показники.

На одномандатному виборчому окрузі №196, за результатами соціологічного опитування, упевнено перемагає самовисуванець Геннадій Бобов. 27,4 % виборців на майбутніх виборах до Верховної Ради готові підтримати цього кандидата в народні депутати. На другому місці – кандидат від політичної партії «Слуга народу», киянин Андрій Стріхарський. За нього готові віддати голоси 16,6 % виборців округу. На третьому місці – киянка-самовисуванка Ірина Ванникова, яка за даними соціологічного опитування набирає 14,2 % голосів.
Решта кандидатів демонструють значно менші результати. Так, 7,2 % голосів, згідно з опитуванням, отримує товмацький сільський голова, член політичної партії «Народний Рух України» Сергій Коваль. 6,5 % підтримки має член політичної партії «Європейська Солідарність», також шполянин, Юрій Плосконос. Решта 7 із 13 кандидатів мають ще менші шанси бути обраними до парламенту.
Про це свідчать дані опитування, проведеного в період з 2 по 7 липня в 7 районах області в межах 196 виборчого округу соціологами ГО «Діалог Черкащини». Всього було опитано 800 осіб віком від 18 років. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує
+/– 3,5 %.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x