Ожина: користь і шкода

Ожина: користь і шкода

Ожина − ароматна соковита ягода, родич малини. Вона насичена вітамінами С, Е і К, бета-каротином, має великий вміст калію, а також інших елементів – таких, як кальцій, залізо, магній, цинк і натрій. Завдяки наявності у складі органічних кислот ожина є природним антисептиком і сприяє підтримці кислотно-лужного балансу в організмі.

Настоянка з сушених плодів ефективна як протизапальний засіб при гострих респіраторних захворюваннях, має потогінні й жарознижувальні властивості завдяки високому вмісту флавоноїдів. Ефективний настій ягід і при гастритах, ентероколітах та розладах кишечнику, що супроводжуються діареєю. Згідно з дослідженнями, виділена з рослинних пігментів ожини речовина цианидін-3-рутинозид згубно впливає на ракові клітини, не завдаючи шкоди здоровим. Тому ожину можна вважати безпечним засобом профілактики онкологічних захворювань.
Велика кількість калію і магнію у складі ягід покращує роботу серцево-судинної системи і запобігає розвитку таких захворювань, як гіпертонія і атеросклероз. Вживання ожини полегшує болі в суглобах при ревматизмі і сприяє виведенню з організму солей, зокрема і важких металів. Найбільшу ефективність при цьому мають свіжі ягоди.

Як не дивно, досить багато людей схильні до алергічної реакції на ожину. Вся річ у тому, що поширена алергія на полуницю дає перехресну реакцію і на ожину з малиною. При підозрі на алергію слід припинити вживання ягоди. При захворюваннях нирок у гострій стадії необхідно також обмежити кількість ожини в меню через її сечогінні властивості.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x