Ліки з городу: корисні властивості зелені

Ліки з городу: корисні властивості зелені

Зелень має безліч корисних властивостей, зокрема містить велику кількість різноманітних вітамінів та мікроелементів. Вона здатна покращити смак майже будь-якої страви. Низькокалорійність зелених рослин здатна поліпшити обмін речовин і в такий спосіб допоможе з легкістю позбавитися зайвих кілограмів. Компонентів та речовин, яких потребує наш організм для активної діяльності та життя, у зелені набагато більше, ніж в інших продуктах, таких як м’ясо, риба чи хліб.

КРІП
Кріп життєвонеобхідний для діабетиків та людям із підвищеним холестерином у крові. Кріп має низький вміст калорій та зовсім не містить холестерину. Наприклад, у 100 г кропу є 100 мг вітаміну С і 335 мг калію. При цьому він містить багато антиоксидантів, вітамінів В, АА, РР, Е та харчових волокон, завдяки яким зменшує кількість цукру в крові. Також це ефективний засіб покращити травлення, позбутися головного болю та безсоння. Крім того, кріп використовують для профілактики раку.

БАЗИЛІК
Пряна рослина, що має яскраво виражені лікарські властивості. Це прекрасний антисептик та імуностимулятор. Базилік чинить сечогінну, антибактеріальну дію, нормалізує температуру при респіраторних захворюваннях, зменшує тривожність та негативні наслідки стресу. Отже, базилік застосовують при лихоманці, каменях у нирках та респіраторних захворюваннях. Науково доведено, що базилік покращує кровообіг і діяльність дихальних шляхів, стабілізує рівень цукру в крові й захищає організм від виникнення раку. Крім того, це смачна і корисна кулінарна приправа.

ЦИБУЛЯ
Вона на 90 % складається із води. Решта 10 % − харчові волокна, мінерали та вітаміни. У 100 г зеленої цибулі міститься денна норма вітаміну С. Також у ній є каротин, ефірні олії, вітаміни А і В, цинк, залізо, калій, магній та багато інших корисних речовин. Наявність цинку, фтору та кальцію покращує стан волосся, зубів та нігтів. Свіжу цибулю використовують для профілактики застуди, авітамінозу та для покращення травлення. Зелена цибуля – чудовий засіб для боротьби з анемією, запаленнями та погіршенням травлення або підвищенням кров’яного тиску.

ПЕТРУШКА
У чому користь петрушки для здоров’я, відомо давно. Вона багата на цінні речовини, вітаміни й мікроелементи. У її складі є калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк. Петрушка містить ферменти, що підвищують апетит, посилюють секрецію травних залоз і перистальтику кишечнику. Її використовують для лікування захворювань травного тракту. Калій і залізо корисні для роботи серця, зміцнення судинної системи. Відвар із насіння петрушки застосовують при миготливій аритмії з наявністю ускладнень у вигляді серцевої недостатності з набряком або кількома. Усі частини рослини мають протизапальні й бактерицидні властивості. При зовнішньому застосуванні петрушка сприяє загоєнню ран, опіків і виразок, діє як дезінфектор. Вживання петрушки підвищує імунітет, сприяє активізації роботи всіх органів і нормалізації обміну речовин в організмі. У народній медицині петрушку найчастіше використовують як жовчогінний і сечогінний засіб. Вона очищає нирки, печінку, жовчовивідні й сечові шляхи. Відвар із насіння петрушки рекомендують при холециститі і захворюваннях сечовивідної системи.

РУКОЛА
Це вид салату з приємним запахом, що цінують через вміст каротину та велику кількість вітаміну С. Рукола багата на вітаміни Е, В, А, К й такі мікроелементи, як цинк, магній, натрій, фосфор, марганець, залізо та мідь. У 100 г руколи є всього лиш 25 ккал та добова норма вітаміну К. Рослина корисна для профілактики та лікування різних видів раку. Також, як і багато інших зелених листових овочів, омолоджує шкіру і розгладжує малі зморшки на лиці. Крім того, рукола покращує травлення та зміцнює імунну систему, знижує цукор у крові, врегульовує водно-сольовий обмін, підвищує рівень гемоглобіну.

СЕЛЕРА
Древній мудрець Гіппократ вважав селеру не тільки овочем, але й ліками. Завдяки своєму унікальному складу ця рослина чинить загальнозміцнювальні, очищувальні й омолоджувальні дії на організм. Дієтологи називають селеру овочем із «від’ємною калорійністю», оскільки вона дає багато корисних речовин організму всього лиш при 18 ккал у 100 г продукту. До складу входять вітаміни В, А, Е, С, К, фолієва, аскорбінова та щавлева кислота. Також селера багата на мінеральні солі кальцію, калію, фосфору, натрію. Саме завдяки великому вмісту перерахованих корисних речовин листя селери захищає організм від онкозахворювань, бактерій та грибків, покращує обмін речовин та травлення. Також добре дезинфікує ротову порожнину, стінки шлунку та кишечнику. Селера сприяє виведенню солей із організму, запобігає виникненню серцево-судинних захворювань та допомагає лікувати похмілля.

ФЕНХЕЛЬ
Використовують її не тільки в кулінарії, але й у медицині. Із цієї рослини виготовляють освіжувачі для ротової порожними та зубної пасти. Вживання фенхеля у їжу допомагає вилікувати анемію, розлади травлення, закрепи, діарею, різноманітні респіраторні захворювання. Також відомо, що він чинить позитивні гормональні дії на жіночий організм та регулює менструальний цикл.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x