Фахівці з КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги» відвідали лекцію «Перша домедична допомога»

Фахівці з КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги» відвідали лекцію «Перша домедична допомога»

Учора, 28 липня, наші фахівці з КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги» відвідали лекцію «Перша домедична допомога», яка відбулась в Ambros HUB. Лекція проходила за сприяння проекту «Швидше швидкої», який втілює ГО «Промолодь». Лектором був «лікар-інструктор» ДСНС м. Черкаси.
Передбачалось, що на лекції всі бажаючі, незалежно від віку і освіти, зможуть отримати знання і навики в наданні медичної допомоги, «відчути себе впевнено в екстремальній ситуації, коли терміново потрібно допомогти близькій людині до приїзду лікарів». Про це повідомляють в пресслужбі КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ЧОР».

Наші спеціалісти були вражені непрофесійністю цього заходу та невідповідністю поданої інформації населенню.
Такі навчання має право здійснювати медичний спеціаліст, який має досвід в системі екстреної медичної допомоги та пройшов відповідну підготовку і отримав сертифікат викладача-інструктора в Українському науково-практичному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України, а також міжнародні сертифікати за даним напрямком роботи. Викладання для немедичних працівників регламентується програмою, що розроблена відповідно до наказу МОЗ України від 29.03.2017 № 346 «Про удосконалення підготовки з надання домедичної допомоги осіб, які не мають медичної освіти» і відповідають дійсним стандартам та протоколам надання медичної допомоги.

Лектор визнав, що він не має сертифікату викладача-інструктора, а є просто штатним інструктором системи ДСНС.
Такі лекції можуть чинити шкоду, надаючи населенню недостовірну інформацію про надання медичної допомоги, оскільки регулярно не проходять професійного навчання і не відслідковують актуальні зміни в медицині.
Чого лише варто те, що цей викладач вчить немедичних працівників проводити конікотомію («розрізати горло») і запевняє в тому, що це безпечно і може виконати будь-хто.
Наші працівники помітили велику кількість помилок в виконанні алгоритму зупинки кровотеч та проведенні серцево-легеневої реанімації.
Хочемо звернутися до населення: просимо не відвідувати подібні заходи і повідомляємо про те, що у м. Черкаси є лише два заклади з сертифікованими інструкторами – це навчально-тренувальний відділ нашого Центру та Черкаська медична академія.
Навчати надавати медичну допомогу потерпілим потрібно правильно, адже такі горе-інструктори можуть подати неправильну інформацію, що значно ускладнить роботу медичним працівникам та призведе до невідворотних наслідків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x