Подбайте про своє серце

Подбайте про своє серце

У медичному центрі «ЛУР» за один прийом можна отримати консультацію кардіолога та пройти обстеження

За статистикою захворювання серцево-судинної системи утримують першість серед причин смертності населення планети. Смертність від хвороб серця та системи кровообігу в Україні займає перше місце, і у 2‒4 рази вища, ніж у країнах ЄС та світу, причому в нашій країні вмирають від цих захворювань не тільки частіше, але й раніше. Для профілактики таких захворювань варто вести здоровий спосіб життя, активно займатись спортом, раціонально харчуватись, не мати шкідливих звичок (вживання алкоголю, тютюнопаління, наркотики, недотримання режиму дня), не переїдати, не знаходитись довго у сидячому положенні. Крім того, потрібно регулярно проходити медичні обстеження. Про те, як часто потрібно звертатися до фахівця, які проходити обстеження та як варто турбуватися про своє серце розповіла лікар-кардіолог першої кваліфікаційної категорії, лікар УЗД медичного діагностичного центру «ЛУР» Марина Карпець.

− Пані Марино, із якими проблемами найчастіше звертаються пацієнти? І чи залежить це від сезонних загострень?

− Найчастіше звертаються під час сезонних загострень гіпертоніки, так як гіпертонічна хвороба, метеозалежність, вплив атмосферного тиску відповідно звужує судини й стаються гіпертензивні кризи. Тому звертаються насамперед гіпертоніки або люди, які мають атеросклеротичні порушення. У них і так звужені судини атеросклеротичними бляшками і відповідно звуження додатково атмосферним тиском призводить навіть до ішемії та ймовірного виникнення інсульту чи інфаркту. Крім того, звертаються люди, які мають порушення неврогенного характеру.

− Хто найчастіше страждає на серцево-судинні захворювання, хто в групі ризику?
− Насамперед, це люди після 60 років, адже в цьому віці прогресує розвиток атеросклерозу. Також люди, які мають вроджені проблеми з серцем, ті, хто ведуть неправильний спосіб життя: курять, зловживають алкоголем, мають зайву вагу.

Подбайте про своє серце

− За останні декілька років як змінилася вікова градація таких захворювань?
− Серцево-судинні хвороби помолодшали, наприклад геморагічні інсульти найбільш характерні для молодших віком пацієнтів, вони ж мають і смертельні наслідки. Якщо в людини старшого віку трапиться інфаркт, вона зможе відновитися, адже в неї розвинені колотералі, тобто додаткові судини. А в молодої людини такі судини ще не сформувалися.

− Коли потрібно звертатися до кардіолога за консультацією?
− Почнемо із найменших. Із малюками потрібно звертатися, коли синіє носогубний трикутник під час плачу. Дітей шкільного віку потрібно привести на обстеження, якщо дитина не переносить фізичного навантаження. Коли біг, стрибки дитину втомлюють, у неї не вистачає об’єму повітря в грудній клітині. Щодо дорослих, то звертатися потрібно насамперед людям, які нещодавно перенесли грип, ангіну та інші інфекційні хвороби. Щоразу після виникнення таких хвороб треба пройти обстеження, навіть якщо нічого не турбує, профілактика ще нікому не завадила. Я б рекомендувала дорослим робити УЗД серця раз у п’ять років, якщо звичайно немає ніяких проблем, і звертатися до кардіолога за потреби, не чекати загострень чи кризових станів.

− Які обстеження пропонуєте пацієнтам в медичному центрі «ЛУР»?
− У нашому центрі пацієнт зможе, крім консультації лікаря-кардіолога, зробити кардіограму, ехокардіографію, тобто УЗД серця. При необхідності або ж за направлення можна зробити холтерівське моніторування кардіограми або ж артеріального тиску. Наприклад, часто у пацієнтів-гіпертоніків тиск піднімається увечері, до лікаря в той час вони не звертатимуться, а за допомогою холтера можна відслідкувати зміни й уже фахівець матиме повну картину. У нашому центрі все зорієнтовано на пацієнта, людина може за один прийом, в одному кабінеті пройти всі обстеження, що я назвала вище. Не потрібно сидіти в чергах і записуватися по декілька разів.

Подбайте про своє серце

− Розкажіть, як відрізнити біль у серці від скажімо невралгії?
− Буває часто людина приходить на УЗД серця, зазначаючи, що не може нахилитися, бо з’являється біль у серці або ж такі відчуття виникають після фізичних навантажень. Коли при різких рухах з’являється біль в області серця, це ймовірно невралгія. Серце болить зовсім по-іншому. Наприклад, стенокардія проявляється при стабільних навантаженням, людина йде по вулиці, в повільному темпі, але через 500 метрів з’являється давлючий пекучий біль в області серця. Тому обов’язково людям, які мають такі симптоми, потрібно звернутися до фахівця, і в такому випадку пройти коронарографію, перевірити наявність атеросклеротичних бляшок у коронарних артеріях.

− Як уникнути повторного інсульту?
− Насамперед, потрібно знати причини виникнення інсульту. В основному це два випадки: не правильний спосіб життя або ж генетична схильність до таких хвороб. Тому людина, яка перенесла інсульт, має слідкувати за своїм ліпідним спектром та за густиною крові, тиском та звичайно ж харчуванням.

− Що любить наше серце?
− Насамперед, це здоровий спосіб життя, рух, заняття фізкультурою. Людина повинна рухатися, спожиті за день калорії потрібно використати. Також дуже негативно впливає на наше здоров’я, і зокрема роботу серця, куріння, зловживання алкоголем. І звичайно ж харчування, варто вживати якомога більше овочів, фруктів. Якщо ж хвороби серця та судин спадкові, то потрібно постійно проходити обстеження, відповідально ставитися до свого здоров’я.

Спілкувалася Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x