Порушення дитячого сну: як упоратися з проблемою

Порушення дитячого сну: як упоратися з проблемою

Хороший сон свідчить про здоров’я дитини. А якщо вона погано спить, часто прокидається, це, звісно, насторожує батьків. Найчастіше проблеми зі сном трапляються у немовлят і малюків до 3 років, а також у дітей шкільного віку. Що робити батькам – читайте в «Новій Добі».

Маленькі діти прокидаються кожні декілька годин з кількох причин. Голод – одна з найбільш очевидних. У цьому ніжному віці дитина ще має розвинути навичку безпроблемного переходу від стану легкого сну до стану глибокого. До того ж, як старші діти і дорослі, вона переважно перебуває у стані легкого, активного сну, наповненого сновидіннями. Це призводить до того, що дитина може здригатись, відтворювати якісь звуки, плакати і навіть розплющувати й заплющувати очі. Слід почекати і переконатися, що дитина справді прокинулась і потребує уваги, перед тим, як реагувати на перерви у сні. Нагадуйте собі, що часто саме втручання призведе до повного пробудження дитини, яка за інших умов могла б перейти до більш глибокого сну після неповного пробудження.

Що робити при порушенні сну у школярів?
По-перше, виробіть вечірню рутинну процедуру: прийом ванни, читання книги або прослуховування спокійної музики. Ці заняття допоможуть дитині розслабитися перед сном.
Не використовуйте мобільні пристрої в кімнаті, де спить маленька дитина: різкий спалах світла вночі від телефону (навіть якщо просто хочеться перевірити час) може перервати цикл сну. Краще поставити звичайний будильник.
Якщо дитина не хоче вимикати пристрій, спробуйте з нею домовитися, в крайньому разі, ви завжди можете скористатися режимом батьківського конт­ролю.
Зменшуйте тривалість застосування пристроїв не різко, а від 30 і більше хвилин у тиждень, поки не досягнете мети – збільшення тривалості та поліпшення якості сну дитини.

Головне правило: спробуйте зменшити «розваги» (серфінг стрічки, перегляд непотрібного контенту, ігри) до 60–120 хвилин на день. Подбайте про те, що на кожні 30 хвилин сидіння за електронним пристроєм припадало 30 хвилин мінімальної фізичної активності. І, звісно, батьки самі мають показувати відповідний приклад.

Важливо: тривалість сну з віком змінюється залежно від індивідуальних потреб. У новонароджених – 14–17 годин на день; у дітей дошкільного віку – 10–13 годин; у дітей шкільного віку – мінімум 9–11 годин; у дорослих (як і в людей похилого віку) – 6–8 годин на день.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x