Черкаські підприємства «Группа Венето» та «Віва-трейд» – серед лідерів-виробників «ковідної» продукції

Черкаські підприємства «Группа Венето» та «Віва-трейд» – серед лідерів-виробників «ковідної» продукції

Під час круглого столу у Федерації роботодавців України представники вітчизняних виробників засобів індивідуального захисту Мінекономіки, ДП «Медзакупівлі», РНБО та громадської спілки «Біомедзахист» обговорили, як повернути конкуренцію та якість у «ковідні» закупівлі. 

З моменту оголошення пандемії COVID-19 та встановлення карантину в Україні навесні 2020 року гостро постало питання нестачі засобів індивідуального захисту. Вітчизняна система охорони здоров’я не була готова до зустрічі з таким викликом через недостатність забезпечення лікарень медикаментами та апаратурою, дефіцит працюючих ШВЛ та ліжок, оснащених киснем. Особливо відчутним став брак медичних масок та захисних індивідуальних засобів для медиків.

Через відсутність якісних засобів індивідуального захисту постраждали насамперед медичні працівники, які постійно перебувають у контакті з хворими на COVID-19 та рятують людей. Національного якісного виробництва не було, тож ентузіастам довелося взятися до створення процесу з нуля.

За час карантину українські виробники ЗІЗ налагодили інноваційні виробництва, що відповідають усім європейським стандартам і вимогам щодо якості та надійності. Так, крім уже існуючих підприємств – виробників продукції ЗІЗ, в Україні було створено понад 60 нових підприємств, які виробляють майже весь асортимент продукції ЗІЗ за новітніми технологіями.

Підприємства ТОВ «КиівГума», ТОВ «ТК-Медзахист», ТОВ «ЮАСафеті», ПАТ «Трикотажна фабрика «Роза», ТОВ «Группа Венето», ТОВ «Партнер Декор», ТОВ «Олтекс», ТОВ «Віва-трейд» – це провідні вітчизняні виробники, які одними з перших прийняли виклик пандемії COVID-19 та налагодили виробництво високоякісної продукції ЗІЗ, яка відповідає не тільки вітчизняним, а й європейським стандартам.

Загальна сума інвестицій, які вітчизняні підприємці вклали в налагодження виробництва продукції ЗІЗ складає понад 10 мільйонів доларів. Крім того, це створення тисячі робочих місць та надходження до бюджету України податків та зборів. І це тоді, коли багато сфер господарювання згортають чи вже тимчасово призупинили свою діяльність.

Однак вітчизняним виробникам складно конкурувати з імпортом за критеріями прибутковості. Застосування пільгових умов оподаткування імпорту товарів ЗІЗ працює проти інтересів українського виробника та зумовлює втрату багатомільйонних надходжень до державного бюджету.

Учасники круглого столу обговорили, як можна змінити ситуацію.

Уже зараз Уряд своїм рішенням може зробити закупівлі для боротьби з COVID-19 конкурентними. Для цього достатньо внести зміни до ЗУ «Про публічні закупівлі».

Іншим кроком може бути внесення відповідних змін до постанов КМУ № 225 та № 224.

Зокрема, виключення з переліку товарів, операцій з ввезення на митну територію яких звільняється від сплати ПДВ, засобів індивідуального захисту.

Та визначення державного підприємства «Медичні закупівлі України» централізованою закупівельною організацією.

Ініціативи виробників підтримали присутні представники Мінекономіки та РНБОУ.

Дійшли згоди, що ФРУ виступить майданчиком, який консолідує позицію усіх сторін для подальшої реалізації цих важливих для життя та здоров’я українців і стану вітчизняного виробництва ініціатив.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x