«З добрим дружись, а лихих – стережись»

Народ про дружбу та товаришування

Народний етикет суворо регламентував такі взаємовідносини в суспільстві як дружба, товаришування, хороші знайомства. Вірній дружбі народ надавав великого значення. («Дружба та братство дорожче багатства»). При цьому не рекомендувалось заводить будь-які близькі стосунки з людьми в яких досить хитка совість, – гультяями, п\’яницями, курцями, ледарями, злодіями, хвальками, скупими, ненажерливими, нахабними, лукавими, боягузами, марнотратами та іншими людьми з пороками. Оскільки вважалось, що ніякої користі та добра стосунки з цими людьми не принесуть. Народний фольклор про це відверто говорить:

«З ким поведешся, того й наберешся»; «Яку дружбу заведеш, таке й життя поведеш»; «Хто до кого пристає, таким і стає»; «Скажи мені, хто твій товариш, – тоді я скажу, хто ти»; «Об що потрешся, того й наберешся»; «Хто з псами пристає – навчиться брехати»; «Послухаєш жука – в гною будеш». «Не шануй піддакувача, шануй суперечника»; «Не той друг, що лащиться, а той, що печалиться»; «Пробуй золото вогнем, а дружбу – грішми».
Натомість рекомендувалось заводити товаришування з хорошими, морально чистими людьми, які мали незаперечну репутацію в суспільстві, не зважаючи при цьому на її соціальне положення. («З добрим поживеш – добро переймеш, а з лихим зійдешся – того й наберешся»; «З добрим дружись, а лихих – стережись»; «З добрими людьми завжди згоди можна дійти».

Товаришів та хороших знайомих повинно бути багато, вчить нас народний етикет. Українці навчали своїх нащадків, зазначаючи при цьому, що хороші друзі «на дорозі не валяються» – їх потрібно шукати. Народна мудрість наголошує, що в людини повинен бути лише один вірний друг, а з рештою хороших і близьких їй людей, з якими вона товаришує, хороші загальнолюдські стосунки. «Вірний приятель – то найбільший скарб»; «Друга шукай, а найдеш – тримай»; «Дружба та братство дорожче багатства»; «Для милого друга і вола з плуга»; «Свого вколупав би здоров\’я для милого приятеля, якби можна», – так народне влучне моральне слово говорило про дружбу. При цьому, етикет не дозволяв, коли один з друзів займав високе положення в суспільстві надмірно зловживати його службовим становищем, або в результаті того чи іншого роду непорозуміння з службового приводу розривати дружбу. Про це народ говорить: «Дружба дружбою, а служба службою».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x