Сьогодні – 428 років від дня народження Богдана Хмельницького – державотворця України, людини, за часів якої ми утворилися як політична нація

Сьогодні – 428 років від дня народження Богдана Хмельницького – державотворця України, людини, за часів якої ми утворилися як політична нація

І це має знати і усвідомлювати кожен українець, адже це наша, українська історія, яку добре знав і великий гетьман Богдан Хмельницький. Підтвердженням цьому наведу нижче слова із книги одного із авторитетних дослідників біографії гетьмана Івана Крип’якевича.

«Хмельницький цікавився історією і знав минуле України. В його листах та усних висловах є звістки про давніх київських князів, особливо про Володимира, що хрестив Русь, про Володимира Мономаха, про галицького князя Лева, про кордони “великих князів руських з королями польськими”, про загарбання українських земель Польщею. Хмельницький з пошаною згадував “предків наших” – Сагайдачного, засновника братських шкіл у Києві, та гетьмана Михайла Дорошенка, який “з півтретя тисячами козаків ввесь Крим виходив”. І особисті спостереження, і оповідання сучасників і книги все це сприяло формуванню правильних поглядів Хмельницького на історичне минуле українського народу, на його багатовікову боротьбу за соціальне і національне визволення, на місце України у міжнародних відносинах» (Крип’якевич І. П. Богдан Хмельницький. – Львів: Світ, 1990. – С.53).

Завершуючи, хочу зазначити, про те, що як за життя постать гетьмана Богдана Хмельницького була оповита багатьма легендами і міфами, так і після його смерті вона залишила по собі для нащадків чимало незрозумілого і втаємниченого, а в деяких аспектах обросла й фальсифікаціями.

Незавершеним для історичної пам’яті нашого українського народу залишається на сьогодні встановлення реального місця поховання батька-засновника України як такої, що існує і донині, гетьмана України Богдана Хмельницького. Пошук праху Богдана Хмельницького сьогодні має не лише історичне, а й політичне значення.

 

ЗНАЄМО – ПЕРЕМАГАЄМО!

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

Реклама

1 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x