Сьогодні 427 років від дня народження гетьмана України Богдана Хмельницького

Сьогодні 427 років від дня народження гетьмана України Богдана Хмельницького

На сьогодні для багатьох українців-патріотів він є уособленням нашої реальної державності. Про геніальні прояви особистості Богдана Хмельницького можна писати досить багато: державотворець, дипломат, військовий діяч. Стратег і тактик. Для своєї епохи, як писали його сучасники, він був «Богом даним вождем». А для мене Богдан Хмельницький – видатний земляк-суботянин, яким я щиро горджусь.

Богдан Хмельницький був першим і, на жаль, останнім в історії України ХІІІ − ХХ століть політиком, який зумів не лише очолити боротьбу за національну незалежність, а й за допомогою гнучкої зовнішньої та внутрішньої політики об’єднати для досягнення цієї мети зусилля різних класів, станів і груп українського суспільства.

У надзвичайно складних міжнародних умовах сер. XVII cт., маневруючи між різнобічними інтересами супротивників, Богдан Хмельницький зумів зберегти основне − українську державу.

Богдан Хмельницький був полководцем європейського масштабу.

Він створив одну з найбільших армій у тодішній Європі, зумів належним чином озброїти її, значно підніс ефективність української кінноти та артилерії.

Водночас ми добре розуміємо, що Богдан Хмельницький − це історична особа, яка не піддається однозначній оцінці. Та генеральної лінії свого життя, глибокий сенс якої полягав у визволенні рідної землі від іноземного гноблення і створенні незалежної соборної української держави, Богдан Хмельницький дотримувався до останнього свого подиху.

Як за життя постать гетьмана була оповита багатьма легендами і міфами, так і після його смерті вона залишила по собі для нащадків чимало незрозумілого і втаємниченого, а в деяких аспектах обросла і фальсифікаціями.

Незавершеним для історичної пам’яті нашого українського народу залишається на сьогодні встановлення реального місця поховання батька-засновника України як такої, що існує і донині, гетьмана України Богдана Хмельницького. Пошук праху великого державотворця України на сьогодні має не лише історичне, а й політичне значення. Адже його можливе віднайдення – стане одним із потужних джерел до запоруки єдності нашої української нації. А також – це реальний шлях, на нашу думку, до створення величного Пантеону пам’яті українця-державника Богдана Хмельницького. А Чигиринщина у новому контексті перетвориться на реальне державотворчо-ментально-історичне місце України в XXI cт.

І на завершення. У 1994 р. видатний український поет і громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко прогулюючись суботівськими полями, написав поезію, яка не втратила своєї актуальності нині:

«Десь тут в землі лежить Богданів прах.

Я знаю де, та не скажу нікому,

Бо віднайдуть,

розвіють на вітрах

Його кістки,

як спалену солому.

А ви, хахли із Києва й Черкас,

Перевертні, затьмарені моголи,

Поклянетеся радо другий раз

У тому, в чому він не клявсь ніколи.

Мовчатиму, як Суботів мовчить,

Хоч добре знає, де його похова,

Допоки із міських ,

столичних плить

Не зазвучить

державна наша мова».

 

Новини Черкащини та України у нашому телеграмі − Черкаські новини#Нова Доба

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x