Черкащина і спорт в роки незалежності

Черкащина і спорт в роки незалежності

Вражає, але єдиним представником Росії на перших Олімпійських іграх сучасності 1896 року в Афінах був уродженець Золотоноші Микола Ріттер – борець, стрілець і київський кореспондент в одній особі. Проте, Микола Сергійович так і залишився спортивним делегатом, а не учасником, оскільки перед змаганнями він мав необережність випити зайвого, а на ранок збагнув, що на килим не вийде.

На щастя, протягом останніх 25 років наша олімпійська збірна вирізнялися лише позитивними здобутками. Перші Олімпійські ігри для незалежної України відбулися в 1996 році в американській Атланті. Самостійними командами були представлені усі держави, що після розпаду СРСР утворилися на його території, а серед них і Україна.

Дебют видався блискучим – нашим спортсменам вдалося завоювати 23 нагороди, у тому числі 9 золотих. Таким чином наша збірна стала дев’ятою у неофіційному командному заліку. У її складі виступало 4 представники Черкащини: уманчанин Олександр Крикун у метанні молота посів третє місце, матусівський легкоатлет Олександр Багач, який, щоправда, вже представляв Київщину, теж став «бронзовим» у штовханні ядра. Велосипедистка з Черкас Тетяна Стяжкіна виступила в командній шосейній гонці, де посіла 9 місце, а «академічний» веслувальник Олександр Хімич закінчив змагання з 17-м результатом.

Дуже успішно виступили земляки в австралійському Сіднеї 2000 року. На Зелений континент Черкащина делегувала шістьох спортсменів, і двоє з них повернулися з нагородами: гімнаст Валерій Перешкура та велотрековик Олександр Феденко, обидва вибороли срібні нагороди. У фіналі виступила жіноча команда зі спортивної гімнастики, у складі якої змагалася черкащанка Олена Кваша. Дівчата посіли шосте командне місце. До 20-ки найсильніших увійшли також велосипедистка Тетяна Стяжкіна (19 місце) та легкоатлет-багатоборець зі Сміли Олександр Юрков (16 місце). Не потрапив до фіналу призер минулої Олімпіади, уманський молотобоєць Олександр Крикун.

Три наступні Олімпіади – 2004, 2008 та 2012 років – для черкаських спортсменів минули без нагород. В Афінах виступали гімнастки Ірина Краснянська та Олена Кваша, легкоатлет Олександр Крикун та дзюдоїст Віталій Бубон; у Пекіні – Ірина Краснянська, легкоатлетка Олександра Стаднюк та майстер з кульової стрільби Дар’я Шаріпова; у Лондоні – легкоатлетка Юлія Олішевська, снайпери Дар’я Шаріпова та Сергій Куліш, а в турнірі з настільного тенісу змагався Ярослав Жмуденко.

Черкащина і спорт в роки незалежності

І ось нарешті в 2016 році на Олімпіаді в Ріо 23-річний Сергій Куліш зумів вибороти срібну нагороду в кульовій стрільбі. Легкоатлетка Наталія Золотухіна посіла 31 місце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x