Прогноз погоди на осінь від народного синоптика Володимира Бойка

Прогноз погоди на осінь від народного синоптика Володимира Бойка

Осінь – один із найнепередбачуваніших періодів року щодо погоди. Затяжний дощ може раптово змінитися спекою, а, здавалося б, відносно спокійне повітря несподівано починає рухатися з незрозумілою силою і швидкістю. Крім того, в будь-який час може завітати в гості перший морозець або сипонути мокрий сніг. Саме тому нині практично кожен житель області – від агронома до домогосподарки – замислюється над тим, яким чином передбачити наступні дії неспокійної природи. Допомогти в цьому можуть народні синоптики – люди, які присвятили своє життя спостереженню і вивченню явищ довкілля. З одним із таких дослідників – Володимиром Бойком, який живе в Маньківці, «Нова Доба» співпрацює вже протягом багатьох років. На численні прохання читачів пропонуємо його прогноз погоди на осінь 2016 року.

Вересень
У вересні продовжиться літо з нічними температурами до 15 градусів, а денними – від 23 до 29 градусів. Особ­ливо відзначиться друга декада. У ній температура, як нічна так і денна, значно знизиться.
У першій декаді вітри будуть північно-західні, південні, слабкої помірної сили. Багато сонячних днів. Менше змінної хмарності і дуже мало похмурих днів. Уночі температура триматиметься від +10 до +15 градусів. Удень – від +25 до +29 °С. Починаючи з 9 вересня, зміняться погода і напрям вітру. Очікуються поривчасті вітри.
Друга декада продовжиться південно-західними вітрами і північно-східними, переважно помірної сили. Багато сонячних днів. Змінної хмарності й похмурих буде майже порівну. Вночі в першій половині другої декади – +8… +15 °С. У другій половині цієї декади нічна температура – від 4 до 8 °С. Удень у першій половині другої декади – +14… +20 °С, але буватиме і +23, навіть +25 градусів. У другій половині другої декади температура сягне + 18… +20 °С. З 11 вересня – поривчасті вітри, зміниться температура. Та вже з 16 вересня стоятимуть погожі дні.
Третя декада принесе північно-східні, південно-східні, помірні та рідко поривчасті вітри. Буде багато сонячних днів. Нічна температура дещо знизиться: від +6 до +10 °С. Вдень – від +23 до +25 °С. Із 23 вересня осінь почне показувати характер: погода стане примхливою, дутимуть поривчасті вітри, вірогідні опади. Зміниться температура. часто навідуватимуться вітри з півночі.

Жовтень
У жовтні температурний фон порівняно з вереснем знизиться на 4 – 10 градусів (але послідовно, в кожній декаді, починаючи з першої). В другій і третій декадах уже варто чекати нічних заморозків. Денні температури пере­буватимуть у межах +10… – +18 °С (крім першої декади, в ній іще буде досить тепло: +18… +25 °С).
Перша декада відзначиться північно-східними і східними вітрами помірної сили. Порівняно з попереднім місяцем сонячних днів буде менше, хмарних – більше. Вночі температура сягатиме від 4 до 10 градусів. Незважаючи на те, що повітря ясне і прозоре, нерідко будуть нічні заморозки. Удень спочатку температура буде в межах +18… +25 °С. Потім опуститься до +10… +15 °С. З 1 жовтня до 3-го – опади. З 4-го зміниться температура, 6-го ймовірні сильні пориви вітру. 10 жовтня вітер теж буде поривчастим, а температура різко зміниться.
Друга декада принесе північно-західні вітри, а також південно-західні, північні й південні. Рух повітря помірної сили, але буватимуть посилення і до поривчастих. Цей період характерний хмарними і малосонячними днями. Нічні температури сягатимуть +4… +10… °С. Рідко, але стовпчик термометра опускатиметься й нижче: до 0… -2 °С. Удень буде дещо тепліше: +6… +12 °С, подекуди і до +16 °С. Із 11 жовтня можливе похолодання. Туман, опади – така погода триватиме до 14-го. Потім теж кількаденне похолодання й опади. Із 16 жовтня очікуйте погожих днів. Зміниться й температура.
Для третьої декади характерні переважно південно-західні, північно-західні та північно-східні вітри. Помірні, інколи поривчасті. Сонячних і хмарних днів буде майже порівну. Вночі, на початку декади – +4… +10 °С, удень – +10… +18 °С. Усередині декади похолодає: вдень температура опуститься до +2… +10 °С, а вночі – до 0… +4 °С. В кінці місяця потеплішає до +4… +5 °С уночі й до +10… +12 °С удень. Побільшає туманів. 22 жовтня мінлива погода з поривчастими вітрами й опадами.

Листопад
У листопаді вночі середні температури опустяться до 0 °С, ймовірні заморозки. Вдень стовпчик термометра, звісно, підніматиметься над нульовою позначкою, але не надто високо. Так триватиме до 15 листопада. У другій половині місяця морозно й удень.
У першій декаді очікуємо південно-східних і східних вітрів: більше слабких і менше помірних. Сонячних днів буде багато, але й хмарних немало. Температура вночі триматиметься на позначці +1… +4 °С, але опускатиметься і до 0 °С. Удень в першій половині декади: +10… +15 °С. В другій половині першої декади опуститься до +1… +2 °С. Часто спостерігатимуться тумани.
Друга декада відзначиться південно-східними, південно-західними і північно-західними вітрами. Переважно вони будуть слабкі й помірні, часто поривчасті. Поменшає хмарних днів. Натомість прийдуть тумани й дощі. У цей час очікуємо перший сніг. Температура вночі на початку декади буде +2… +5 °С. Всередині ж і в кінці декади опуститься до -1… -7 °С. Удень температура спершу буде +4… +10 °С, всередині другої декади і в кінці – 0… -2 °С. Почастішають тумани й снігопади.
Під час третьої декади прийдуть південні, південно-західні і північно-західні вітри: слабкі, помірні, рідко поривчасті. Дні переважно змінної хмарності. Будуть і сонячні, але мало. Вночі температура ще триматиметься на позначках +3… +8 °С, але буватиме і -1… -2 °С. Удень на початку останньої декади листопада температура буде +5… +12 °С. А в кінці місяця опуститься до 0… +1 °С. Частими будуть тумани, дощі, мокрий сніг.

Народні прикмети осені

* Грім у вересні віщує теплу осінь.
* У лісі багато горобини – осінь буде дощовою, мало – сухою.
* Тепла осінь – до довгої зими.
* Якщо журавлі летять високо, не поспішаючи і перегукуються, очікується тепла гарна осінь.
* Поки листя з вишень не опало, скільки б снігу не випало, відлига його зжене.
* Якщо горіхів багато, а грибів немає – зима буде сніжна й сувора.
* Якщо восени берези жовтіють із верхівок, наступна весна буде ранньою, а якщо знизу, то пізньою.
* Хмари поодинокі – буде ясно і холодно.
* Восени зранку сиро – чекайте ясного дня.
* Павутина стелиться по рослинах – до тепла.
* Високо летять перелітні птахи восени – снігу багато буде, якщо низько – мало.
* Грім у вересні віщує теплу осінь.
* Дуже багато павутиння на бабине літо – до ясної осені та холодної зими.
* Щедрий урожай жолудів на дубі в вересні – до лютої зими.
* Якщо перший день бабиного літа ясний і теплий, то і вся осінь буде ясною і теплою, і навпаки.
* Поява комарів восени – до м’якої зими.
* У жовтні грім – зима безсніжна.
* Осінній іній – до сухої й сонячної погоди, до тепла.
* Якщо багато кизилу, буде холодна зима.
* Осикове листя лягає горілиць – до холодної зими. І навпаки: зима буде м’яка, якщо листя падає на обидва боки.

Бабине літо
Існує багато різних тлумачень назви останніх теплих днів осені: від романтичного пояснення, що цей період схожий на певний час у житті жінки, до містичного, мовляв, у цей час небом літають відьми в ступах і гублять своє сиве волосся. Насправді ж срібні павутинки розкидають маленькі павучки, які вилазять із гнізд, відчуваючи повернення нетривкого тепла. За народними віруваннями, ці павутинки нагадують про початок жіночих видів робіт – прядіння, вишивання, плетіння.
Розрізняють молоде і старе бабине літо. Молоде розпочинається 28 серпня і триває до 11 вересня. Старе настає в другій половині вересня, іноді – на початку жовтня. Тимчасове потепління викликає стійкий антициклон – масштабна зона високого атмосферного тиску. Він зумовлює суху й теплу погоду. Ночі вже свіжі, іноді з незначними заморозками, проте без сильних холодів, а дні – з комфортною температурою повітря.
Є й третє бабине літо. Воно припадає на Михайлівські дні – кінець другої декади листопада. Як правило, після нього настає зимове похолодання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x