З 1 грудня мінімальна зарплата − 1600 грн

З 1 грудня мінімальна зарплата − 1600 грн

З 1 грудня мінімальна заробітна плата для працездатних осіб становить 1600 гривень, у погодинному розмірі 9,59 гривні. Збільшився до 1600 грн з 1 грудня і прожитковий мінімум для працездатних осіб. Вказане зростання соціальних стандартів передбачено Законом України від 19.05.2016 №1384-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» і відповідно, позначилось на зростанні відрахувань з доходів та заробітної плати. Про це нагадала заступник начальника головного управління ДФС у Черкаській області, член обласної Міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення Тетяна Харьковська. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Вона наголосила, що роботодавці не повинні нараховувати своїм працівникам менше 1600 грн. за просту, некваліфіковану працю, за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт). Тож, якщо розмір окладів встановлений роботодавцем на рівні мінімальної зарплати, слід обов’язково провести підвищення розмірів таких окладів з 1450 грн до 1600 грн. За недодержання роботодавцями мінімально встановлених розмірів зарплати може бути притягнуто до відповідальності відповідно до ст. 265 КЗпП.

Із зростанням мінімальної заробітної плати збільшились і штрафи за недотримання норм трудового законодавства. Зокрема за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, передбачено застосування органами Держпраці штрафу у тридцятикратному розмiрі мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працiвника, щодо якого скоєно порушення (з 1 грудня 2016 – 48000 грн.) та адміністративного штрафу. Тож роботодавцям варто пам’ятати про обов’язкове попереднє укладення трудового договору з новоприйнятим працівником, оформленого наказом чи розпорядженням та повідомлення за встановленою формою ДФС до початку допущення працівника до роботи.

Органи ДФС застосовують за результатами перевірок санкції за заниження податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску.

Заступник керівника головного управління ДФС в області розповіла, що фіскальна служба Черкаської області проводить в межах наданих повноважень значні заходи з детінізації заробітних плат в регіоні і озвучила результати роботи за напрямом.

Так, проведеними перевірками встановлено 10855 випадків використання роботодавцями праці найманих робітників без укладання трудових угод та без сплати податків; легалізовано 70637,7 тис грн доходів, додатково надійшло 14714,8 тис гривень податку на доходи фізичних осіб. Крім того внаслідок перевірок до державної реєстрації залучено, із сплатою 59,3 тис. грн. податків, 220 черкащан, які здійснювали незаконну підприємницьку діяльність.

Відбулось 66 перевірок з повноти нарахування та сплати податку на доходи фізосіб. Донараховано 5340,5 тис грн податку на доходи фізичних осіб, до бюджету надійшло 1404,9 тис грн ПДФО.

Під контролем виплата реальних зарплат та погашення зарплатних боргів. Так, у результаті спільних заходів територіальних органів фіскальної служби та місцевої влади керівники 889 підприємств та 632 підприємці – фізичні особи, які виплачували своїм працівникам зарплати, менші за передбачений законодавством мінімум або на рівні мінімуму, підвищили рівень оплати праці. Таким чином бюджет отримав додаткових 2166,6 тис гривень податку на доходи фізичних осіб.

Звітного періоду за участі фіскальної служби області робітники отримали 8920 тис грн заборгованої зарплати. За рахунок цього місцеві бюджети одержали додаткових 2968,4 тис грн податку на доходи фізичних осіб. Зокрема погасили зарплатні борги перед працівниками вісім підприємств державної форми власності на загальну суму 2615 тис грн.

У продовження теми зростання мінімальної заробітної плати та пов’язаних платежів, Т.Харьковська звернула увагу фізичних осіб – платників єдиного податку та самозайнятих осіб, які сплачують єдиний внесок за себе на рівні мінімального, що за грудень вони платитимуть 352 грн, тоді як у січні – квітні п.р. місячний внесок становив 303,16 грн, а у травні – листопаді п.р. – 319 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x