Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру

16 мільйонів гривень уже виділили на ремонт Черкаського обласного музично-драматичного театру, що пережив пожежу 1 липня 2015 року. Кошти освоїли ще не всі, але нині в театрі ведуть активні роботи – міняють фасадні вікна (виробник – шполянський завод «Оріон»), а до кінця року театр нарешті має вкрити привезений із Польщі дах.

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру –23 працівники працюють щоденно, уже замінили і встановили металопластикові білоруські вінка. Ще два тижні необхідно, щоб встановити вікна по фасаду і 2,5 тижні – щоб перекрити дах. Загальний кошторис робіт – 16 мільйонів, але не всі з них освоєні, бо підрядник ще не поздавав усі кошториси, – коментує заступник голови Черкаської ОДА Сергій Овчаренко.

Як зауважує чиновник, на повне відновлення театру за кошторисом необхідно 120 мільйонів гривень, проте за рахунок переважного використання матеріалів вітчизняних виробників та зменшення залу з 600 (у попередньому проекті) до 250 посадкових місць, суму можна зменшити практично вдвічі.

– З урахуванням тих 16 мільйонів, що ми вже виділили, необхідно 70 мільйонів гривень, щоб здійснити усі роботи по ремонту театру «під ключ». Проте підрядник ще не знімав низ і не дивився в якому стані перебуває арматура та фундаментні блоки, оскільки воно було відкрито та пошкоджено пожежею. Тому доведеться ще міняти комунікації. Але ми зосереджуємося на першочергових роботах, а це – фасад і дах, щоб перейти на виконання внутрішніх робіт, тобто до другого етапу.

Поки Сергій Овчаренко розповідає журналістам про хід робіт, йому на голову падає шматок штукатурки зі стелі. Чиновник жартує, що це театр мститься йому і запрошує журналістів подивитися на роботи «зверху», тобто з третього поверху.

Зібрання в театрі пояснює тим, що наприкіці року інспектують об’єкти, в які були вкладені кошти Державного Фонду регіонального розвитку. Таких на Черкащині близько 40-ка, а загальний бюджет, витрачений на них з ДФРР становить приблизно 60 мільйонів гривень.

Осіпов продовжує виконувати обов’язки, а посада нового директора: директор – художній керівник

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру Під час розмови з журналістами Овчаренко запевняє, що, попри заяви начальника управління культури та взаємозв’язків з громадськістю ЧОДА Олега Островського, ніхто будувати новий театр на березі Дніпра не буде. Присутній тут же Островський від себе додає, що на кандидатуру нового керівника театру (ним згідно конкурсної комісії був обраний Петро Ластівка – авт.) він ніяк не впливав, адже до того навіть не був з ним знайомий.

– Там було три кандидатури від колективу театру, три – від громадських організацій та три від обласної державної адміністрації. Пройшов на цю посаду якраз ставленик театралів. Але хочу зауважити, що тепер його посада звучить як директор – художній керівник, тож він відповідатиме не лише за господарську частину, а й за художнє наповнення вистав. Театри Києва, Львова, Одеси динамічно оновлюються, віповідають духу часу, на цей аспект слід звернути увагу і в Черкасах, – говорить Олег Островський.

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру Запросити черкаських театралів на першу виставу у відремонтованому храмі Мельпомени обіцяють уже до кінця 2017 року. Поки що ж планують чистити та сушити стіни. Як переконує підрядник, директор фірми «Арсенал» Владислав Мамчур, корозії вони не зазнали і тріщини відсутні. Змінювали лише пошкоджену цеглу на даху.

Водночас Мамчур відкидає звинувачення у тому, що придбав у свою фірму будівельний кран за бюджетні кошти. Переконує, що кошти були обігові, а кран закупили для економії, оскільки користуватися краном заводу «Азот» було б занадто дорого.

– Оренда крану обійшлася б нам в 28 тисяч гривень на день. Іншого не було в Черкаській області. Роботи розраховані на місяць. Тобто півмільйона пішло б лише на оренду. Та мій новий кран стільки не коштує. Я не буду включати його в кошторис, це техніка, яка лишиться у мене на підприємстві. У мене, до речі, 40 одиниць будівельної техніки, із них – 5 кранів.

Новий пожежний резервуар та квітковий кіоск, який ніхто не може знести

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру Як розповів головний інженер ПМ «Арсенал» Станіслав Переметчик, в оновленому театрі будуть вжиті додаткові заходи пожежної безпеки. Серед них – додатковий пожежний резервуар біля старого на більший об’єм води та автоматична система пожежогасіння. Проте, це вже друга черга реконструкції театру.

Але здійснювати роботи та, за потреби дістатися до пожежного гідранту будівельникам зажає… квітковий кіоск біля театру. Наші читачі, мабуть, пам’ятають, як під час пожежі курсанти Черкаського пожежного інституту ім. Героїв Чорнобиля виносили з намету квіти, адже саме у ньому розташований пожежний гідрант. За словами Сергія Овчаренка, він уже не раз звертався до управління архітектури міста, головного архітектора, муніципальної інспекції та власника, щоб прибрали павільйон, результату – нуль.

Сергій Овчаренко розповів про перспективи згорілого театру – Мені говорять, він у нас законний. Але в яких це нормах ДБН передбачено встановлювати павільйони на гідрантах? І хто його має прибирати, підрядник? Чому ми повинні об’їжджати його, щоб встановити дах? – обурюється Овчаренко.

За словами чиновника, тяганина зі знесенням павільйону триває ще з серпня цього року.

Осіпова звинувачують у службовому недбальстві

Незважаючи на те, що конкурс на посаду керівника театру виграв Петро Ластівка, де-факто директором продовжує лишатися Володимир Осіпов. За словами Сергія Овчаренка, саме йому висловили підозру у службовому недбальстві, яке й призвело до масштабної пожежі.

– На момент пожежі крім працівників театру нікого в будівлі не було. Це встановлило слідство. Підозру висловили Осіпову. Крім того, керівництво театру фактично «сиділо» на грошах. Щороку театр заробляв мільйон гривень. Окрім цих коштів з обласного бюджету актори отримували заробітну плату. То чому ж вони не купили собі нові костюми чи не придбали замість старого автобуса новий? Можн ж було продати старий автобус.

Наступного року керівництво області планує закупити в лізинг новий автобус для гастролей акторів театру. Але водночас Овчаренко закликає акторів до акумулювання коштів, оскільки, за його словами, у свій фонд на відновлення театру вони не зібрали нічого.

Від редакції: на питання журналістки «Нової Доби» про винних у підпалі Сергій Овчаренко зауважив, що Управління ДСНС у Черкаській області не раз зверталося до Осіпова з листами про необхідність покращити протипожежний захист храму Мельпомени. На що пожежники отримували відповідь, що на це немає коштів.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x