Про отримання ключа електронного цифрового підпису для заповнення електронних декларацій за 2016 рік

Особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування для заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацій за 2016 рік необхідно мати ключ електронного цифрового підпису.
Нагадаємо, що за положеннями Закону України від 14 жовтня 2014 року №1700-VII «Про запобігання корупції», особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларації за минулий рік за встановленою формою.
Цього року до 1 листопада вперше подали електронні декларації службові особи, які на день початку роботи системи займали згідно зі статтею 50 Закону року №1700-VII відповідальне та особливо відповідальне становище, до яких у тому числі віднесено посади державної служби категорії «А» та «Б». Наступного року по строку до 1 квітня подаватимуть декларації, крім вказаних категорій, і державні службовці категорії «В».

Декларацію можна подавати, починаючи з 1 січня 2017 року.
Для подання декларації суб’єкт декларування має використовувати особистий ключ електронного цифрового підпису (ЕЦП) отриманий для виконання своїх службових обов’язків.
Разом з цим, особи, які припинили діяльність пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування протягом звітного року, отримують послуги ЕЦП як фізичні особи, а не як посадові особи органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи або організації державної форми власності.
Державна фіскальна служба України надає послугу електронного цифрового підпису суб’єктам декларування на безоплатній основі.
У Черкаській області безкоштовні послуги електронного цифрового підпису можна отримати у двох пунктах: в м.Черкасах (м. Черкаси, вул. Хрещатик, буд. 235, 1-й пов., каб. 108-109, тел.: (0472) 33-91-77) та м.Звенигородка (м. Звенигородка, вул. Михайла Грушевського, буд. 142, каб. 3, тел.: (04740) 2-42-24, (240) 2-42-24 ).
Режим роботи пунктів: понеділок – четвер з 9.00 год. до 18.00 год., щоп’ятниці з 9.00 год. до 16.45 год., обідня перерва з 13.00 год. до 13.45 год.

Як отримати ЕЦП для подання декларації. Для отримання ЕЦП для подання декларації за звітний (2016) рік суб’єкту декларування необхідно звернутись до спеціально призначеної відповідальної особи відповідного органу державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності та надати:
– копію паспорта підписувача (копії 1-2 сторінок; 3-6 – за наявності відміток та сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), засвідчену підписом власника;
– копію картки платника податків, засвідчену підписом власника. За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків, замість копії картки платника податків може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника. Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову.

Суб’єкти декларування, які досягли 25-ти та 45-ти річного віку, повинні своєчасно забезпечити вклеювання нових фотократок до паспорту. Паспорт, в якому не вклеєно відповідної картки при досягненні власником відповідного віку, є недійсним: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2503-12

Також у зв’язку з тим, що в межах послуг електронного цифрового підпису не передбачено надання носіїв ключової інформації, генерація особистих ключів підписувачів виконується на носії суб’єкта декларування (змінні флеш-носії, оптичні носії CD/DVD, захищені носії ключової інформації тощо). Тому суб’єкту декларування потрібно надати спеціально призначеній відповідальній особі відповідного органу державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності також і носій ключової інформації.
Особистий ключ має властивості прихованого файлу і відображається, якщо у налаштуваннях папок активована функція відображення прихованих файлів.
Строк дії посилених сертифікатів відкритих ключів становить 2 (два) роки з моменту їх формування.
За бажання або необхідності отримати послуги електронного цифрового підпису, до закінчення строку чинності діючих на даний момент посилених сертифікатів відкритих ключів, спочатку слід скасувати діючі посилені сертифікати відкритих ключів. Докладніше про це: http://acskidd.gov.ua/blokuvannya
Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису спеціально призначені відповідальні особи можуть за посиланням http://www.acskidd.gov.ua/r_kor .
Звертаємо увагу суб’єктів декларування та спеціально призначених відповідальних осіб органів державної влади, місцевого самоврядування на якісну підготовку комплекту реєстраційних документів і просимо враховувати режим роботи та обмежену кількість фахівців, які надають безкоштовні послуги електронного цифрового підпису.
Працівники, які надають безкоштовні послуги ЕЦП, зацікавлені забезпечити високу якість обслуговування та обслугувати максимальну кількість клієнтів, що звертаються. Втім протягом одного робочого дня один працівник може надати послуги ЕЦП в середньому 20 клієнтам. Але за умови якісного оформлення клієнтами документів і своєчасного звернення за послугою кількість власників безкоштовних ЕЦП може бути більшою.

Закликаємо суб’єктів декларування та спеціально призначених відповідальних осіб органів державної влади, місцевого самоврядування враховувати обмежений термін отримання ЕЦП для подання декларацій (до 1 квітня 2017 року залишилось три місяці з невеликим) і те, що послуги ЕЦП отримують для роботи юридичні особи, фізичні особи – підприємці і громадяни.

Тож суб’єктам декларування та спеціально призначеним відповідальним особам органів державної влади, місцевого самоврядування уже зараз необхідно правильно спланувати свій час для отримання ЕЦП та подання декларації за 2016 рік. Детально про оформлення ЕЦП – на сторінці Акредитованого центру сертифікації ключів: http://acskidd.gov.ua/news

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x