СУСПІЛЬСТВО


Новина із категорії: Суспільство, RSS

Роздрукувати        Друкована версія

Якщо продукти підмерзли

Дата: 12-01-2017, 12:58.

Якщо продукти підмерзли Навіть у найдосвідченішого господаря через недогляд чи ще з якихось причин може трапитися така ситуація, коли не вдається уберегти від заморозків продукти. Зазвичай такі фрукти і овочі просто викидають, а дарма. Більшість із них ще можна врятувати, а решту – використати з користю.
Якщо у капусти підмерзло верхнє листя на товщину до 2-3 см, то її можна врятувати, поклавши на повільне відтавання в погріб. Через 3-5 днів листя повністю відновиться, і його можна буде зберігати далі. Якщо ж мороз торкнувся самого качана, врятувати капустину вже неможливо. Вживати в їжу таку капусту можна, а от зберігати не варто. Вражені тканини вже не відновляться, а коли відтануть, відразу згниють.

Можуть розтанути і залишитись придатними для подальшого зберігання цибуля, часник і петрушка, якщо вони промерзли не більше, ніж на половину.
Навіть злегка підморожені моркву, гарбуз чи буряк вживати в їжу не бажано. Хоча смак їхній змінюється не дуже, жодних корисних речовин там уже немає. Зберігати такі овочі також немає сенсу.
Яблука, груші та інші фрукти, що підмерзли, потрібно покласти у холодну воду зі снігом на 15 хв. Потім воду зливають, а фрукти ретельно витирають рушником. Якщо ж фрукти промерзли повністю, то покладіть їх у морозильну камеру, або відразу використайте. Пошкоджені ділянки потрібно вирізати, а ту частину, що вціліла, переробити на варення чи компот.

Підмерзла картопля стає солодкою і відразу починає гнити. Їсти її можна, але користі від такого продукту небагато. Доки клубні не розтанули, їх потрібно швидко перетерти на дрібній тертці. Отриману кашу покласти у велику миску і залити водою. Після того, як суміш відстоїться, великі шматки з поверхні води збирають і викидають. Крохмаль, який опустився на дно, знову розмішують і відстоюють. Воду з рештками картоплі зливають, а чистий крохмаль викладають на тканину. На відміну від мерзлої картоплі, крохмаль може зберігатися дуже довго.
З підмерзлих овочів можна зробити заготовку для борщу. На 6-літрову каструлю знадобиться 8 середніх цибулин, 1 качан капусти, 5-6 морквин, 1 буряк. Буряк помити і відварити. Остудити, почистити і натерти на тертці з великими отворами. На тій же тертці натерти і почищену моркву. Капусту пошаткувати, цибулю почистити і порізати кільцями або напівкільцями. В каструлю налити трохи олії і потушкувати в ній до напівготовності моркву. Потім додати цибулю і тушкувати, доки кільця пожовтіють і розм’якнуть. Додати 0,5 скл. кип’яченої води, 1 скл. олії і всипати капусту. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, 20 хв. Коли капуста трохи опуститься, додати буряк, 0,5 л томатної пасти чи соусу. (Якщо ви не любите додавати в борщ томатну пасту, можете не вливати її і в заготовку). Поки суміш доходить до кипіння, можна посолити і поперчити її, додати приправи і прянощі. Після того, як борщова заготовка закипить, почекати 10 хв, зняти з вогню, швидко розкласти у підготовлені стерилізовані банки і законсервувати. Отриманий продукт можна використовувати також і як оригінальний салат. Якщо ж таку заправку викласти шарами вперемішку з оселедцем, майонезом і вареною картоплею, ви отримаєте оселедця під шубою з оригінальним смаком.





Теги: черкаси, черкаська область, продукти, підмерзлі, овочі, фрукти


Черкаси наживо

Дарина Майстренко, фіналістка телешоу «Супермодель по-українськи», розповіла в ефірі телеканалу «Рось» про те, як вона зважилася на участь у
Відеозйомку новорічної ночі у Черкасах оприлюднили нещодавно у мережі. Відео зняте за допомогою безпілотника. З висоти пташиного польоту видно, як
< >
Мрійте! ...
Анна Григорович, RSS
Нема з ким залишити ...
Юлія Фомічова, RSS