Агонія екс-гаранта

Все те, що відбувається зараз в Криму, можна би було розцінювати як чергову гру м’язами для російського електорату, якби не одне «але». Для вторгнення повністю готовий легітимізований майданчик. І тримається він на одній особі. Модель поведінки, обрана екс-президентом після його примусової відставки, підтверджує свідчення його найближчого оточення про неадекватність та неготовність дослухатися до будь-чиєї думки. Але користуються цією неадекватністю чужі сценаристи. Власне, продовжують користатися.

Заяву Віктора Януковича з Москви, що він продовжує виконувати обов’язки Президента України, слід розцінювати як додаткове свідчення його неадекватності і несамостійності. Аналізуючи всі ці звернення, події в Криму, розумієш, що дійсно ані Рибак, ані Клюєв вже не могли впливати на колишнього президента. Через загострення інстинкту самозбереження Янукович перестав реально оцінювати ситуацію. Його підозрілість фактично паралізувала модель політичного управління державою. Але зараз відбувається ще страшніше. У своїй неадекватності Янукович може підставити під удар якщо не питання цілісності держави, то принаймні питання стабільності. Фактично можемо говорити про повне маніпулювання екс-президентом з боку московських кураторів.

Звісно, що ніхто, будучи при здоровому глузді, заяви Януковича серйозно ані в Україні, ані за її межами сприймати не буде. Навряд чи саме заяви Януковича з московського готелю можуть радикально збурити ситуацію на Донбасі чи в Криму в цілому. Але дестабілізувати посткризове врегулювання конфлікту цілком здатні. Завжди знайдуться сотні радикалів, які чекають тільки відповідних закликів від своїх вождів. І на правову аргументацію вони вже не зважатимуть. Особливо, коли їм надається моральна, організаційна та ресурсна підтримка з боку Москви. Проте переконаний, що після того, як від Януковича відвернулись навіть найближчі члени його команди, говорити про його персональний, хоча б гіпотетичний вплив на ситуацію у державі несерйозно. Далі мова йде про традиційну ситуацію – «дружній і братський» діалог з Кремлем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x