На Черкащині впроваджуватимуть програму «Здоров’я жінки»

На Черкащині впроваджуватимуть програму «Здоров’я жінки»

Програму «Здоров\’я жінки» відправили до Державного фонду регіонального розвитку. Таким чином, черкащанки зовсім скоро зможуть пройти повне мамологічне та гінекологічне обстеження у кабінетах «Здоров\’я жінки». Перш за все, вони будуть створені при п\’яти госпітальних округах та у Черкаському обласному онкологічному диспансері. Трохи згодом у всіх районах Черкаської області. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби обласного управління охорони здоров’я.

Усього планується 25 таких кабінетів із кольпоскопом, сучасним цифровим мамографом та УЗД-апаратом із спеціальними датчиками для грудних залоз та гінекології.

Профілактичний скринінговий центр «Здоров\’я жінки» буде створений з метою своєчасного виявлення передракових захворювань, передпухлини, початкові стадії раку. Подібні центри вже існують в усьому світі й показують ефективність своєї роботи.

«На сьогодні нами розроблена програма, реальна у виконанні. Задумано створити мережу кабінетів скринінгової профілактики «Здоров\’я жінки». Вони будуть знаходитися у колишніх кабінетах патології шейки матки. 24 – ми маємо в області, і 25 у онкодиспансеру. Із них 20 кабінетів у районах, а 5 – у містах області. Створення таких кабінетів – це один із наших пріоритетів на сьогодні» – зазначає головний лікар онкодиспансеру Віктор Парамонов.

Найпоширеніше серед усіх ракових захворювань – це рак молочної залози. Він є основною причиною інвалідності жінок працездатного віку в Україні. Статистичні дані свідчать про неухильний ріст захворюваності на рак молочної залози за останні 20 років без тенденції до стабілізації показників. Щорічно у світі реєструється понад 1 млн нових випадків цього захворювання. В Україні із 1992 р. по 2005 рік показник захворюваності на РМЗ мав щорічний приріст 1-2 % і досягнув 60,9 випадків на 100 тис. жіночого населення. Якщо в 1985 році захворюваність на РМЗ в Україні становила 27,0 на 100 тис. жіночого нас., то в 2005 році вона збільшилась до 60,9, тобто за 20 років захворюваність зросла у 2,2 рази.

Не менш сумну статистику має онкогінекологія, яка є лідером пухлин репродуктивної системи жінки. Згідно з офіційною інформацією МОЗ України, рак шийки матки (РШМ) забирає життя 6 українських жінок щодня. У 2014 році це смертельне захворювання було діагностовано у 5 937 українок. РШМ є серйозною загрозою життю і репродуктивному здоров\’я жінки. З кожним роком реєструється все більше жінок дітородного віку, хворих на РШМ – пік захворюваності припадає на молодих жінок, 40-44 років.

Саме тому в Черкаській області такі кабінети є необхідними. Реалізація проекту здійснюється в межах виконання: Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року.

Станом на січень 2016 року доросле жіноче населення в Черкаській області становить приблизно 600 тис. осіб. (577 366 осіб). Структура злоякісних новоутворень у жінок Черкаської області аналогічна до загальнонаціональної.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x